I Intel-lägret har ljuset i tunneln skymtats sedan en tid tillbaka, i och med att produktion på kraftigt försenade 10 nanometer dragit igång på riktigt. Sommaren 2020 skedde den första breda lanseringen av sådana produkter, i form av "Ice Lake" för bärbara datorer med arkitekturen "Sunny Cove". Under året ska både Xe-grafik och elfte generationens Core-processorer debutera på allvar – två produktserier som använder samma krympta nod.

Nästa omgång Core har kodnamn "Tiger Lake" och ska enligt tidigare uppgifter göra entré i sommar. För dessa processorer gäller den förbättrade arkitekturen "Willow Cove" och grafikdelen tar steget över till just Xe. Nu rapporteras att företaget skalat upp produktionstakten på 10 nanometer, något som får flera analytiker att höja de ekonomiska förväntningarna.

Analytikern Weston Twigg från amerikanska Keybanc menar att Intels uppskalning och stora satsningar på den krympta tillverkningstekniken iscensätter en återkomst till den dominerande ställning som AMD:s framgångar och Intels egna motgångar hotat. Twigg säger vidare att Intel är det företag med bäst möjligheter att dra nytta av framtidens behov av datorkraft.

Med dessa aspekter som grund i en analys av företaget justerar Twigg och Keybanc målvärdet för Intels aktier till 82 USD, vilket är en höjning på 38 procent ställt mot dagens nivåer kring 60 USD-strecket. Huruvida spådomen går i uppfyllelse får framtiden utvisa, men klart är i alla fall att det större produktutbudet på 10 nanometer är i faggorna.

Källa: Seeking Alpha via Wccftech

Läs mer om Intels äventyr på 10 nanometer: