Lanseringar av produkter i lagringsbranschen tenderar vara utdragna processer. Papperslanseringar är och har varit vardagsmat, speciellt inom mekaniska hårddiskar, där en utannonsering av en ny produkt inte sällan kommer med ett års väntan på att produkten slutligen dyker upp på butikshyllan. En annan lagringsprodukt i långbänk är Samsungs kommande SSD 980 Pro, vilken är företagets första enhet med stöd för gränssnittet PCI Express 4.0.

Tidigare rapporter om att disken, som först visades upp under CES-mässan i början av året, närmar sig lansering följs nu upp med livstecken från Korea där produkten testats och certifierats av inhemska organ. Ett dokument från landets National Radio Research Agency gör gällande att tre modeller om 250 GB, 500 GB och 1 TB godkänts.

NRRA-980Pro.jpg

Samsung SSD 980 Pro är tänkt att gå på knock på SSD-marknaden vid lansering. Tack vare egenutvecklad minneskontroller och flashminne av V-NAND-typ utlovas läs- och skrivhastigheter i storleksordningen 6 500 respektive 5 000 MB/s, betydligt högre än dagens PCI Express 4.0-enheter skodda med minneskontrollern Phison E16.

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, eller är det alltid? Samsung får dock inte vila på hanen allt för länge då minneskontrollern Phison E18 också lurar i vassen med löften om läs- och skrivhastigheter upp till 7 000 MB/s.

Läs mer om SSD-enheter