När läckor och rapporter om en produktlansering ökar i intensitet är det typiskt en indikation på att lanseringen av dessa produkter ligger nära till hands. Rapporter om Nvidias kommande grafikkort i Ampere-familjen och Geforce RTX 3000-serien passar onekligen in på denna beskrivning, då den gångna månadens läckor angivit allt från specifikationer till kylarlösningens design och även partnerkort.

Den senaste rundan uppgifter som pekar på att Ampere-familjen inte är långt borta kommer från den kinesiska teknikportalen Ithome. Enligt uppgifter inom branschen ska Nvidia ha avslutat produktionen av flaggskeppen i Geforce RTX 2000-serien, vilket inkluderar Geforce RTX 2080 Ti, RTX 2080 Super, RTX 2070 Super och RTX 2070. Enligt rapporten ska både Nvidia och återförsäljare sikta på att ha rensat RTX 2000-korten ur sortimentet när Ampere-korten når handeln.

Syftet med att avsluta tillverkningen nu uppges vara att priserna för Geforce RTX 3000-korten inte ska behöva höjas för att göra föregående generation mer tilltalande, en strategi som tidigare använts för att sälja av befintliga lager. Priserna för Geforce RTX 2000-korten kan dock komma att öka fram till dess enligt en rapport från den kinesiska sajten Mydrivers, som menar att ökad efterfrågan inom beräkning av kryptovaluta kan driva upp priser för nuvarande generation.

Enligt Mydrivers uppgifter har Nvidia meddelat partnertillverkare om att anpassa priser efter den ökade efterfrågan, vilket utöver flaggskeppskorten även sägs gälla Geforce RTX 2060 och GTX 1660 Super i mellanklassen. Om uppgifterna stämmer kan alltså priserna för de mer kraftfulla medlemmarna i Geforce RTX 2000-serien komma att öka, medan priserna för RTX 3000-serien kan bli lägre än vid föregående generations introduktion.

Båda rapporter anger att Geforce 3000-serien lanseras under tredje kvartalet år 2020, med 17 september som potentiellt datum. Om detta stämmer lär den strida strömmen av läckor bara öka under veckorna fram till dess.

Läs mer om Nvidia Geforce RTX 3000 "Ampere":