Sony-patent inte DLSS-liknande funktion

Sony-patent inte DLSS-liknande funktion

UPPDATERAD Ett patent från Sony antydde en AI-baserad uppskalningsfunktion, något som nu visar sig vara utan direkt spelkoppling.

UPPDATERAD 2020-08-01 02:50

Det japanska PDF-dokumentet kopplat till patentet har nu även hittat ut i andra kanaler och översatts till engelska, där det står klart att det inte rör sig om en DLSS-liknande funktion. Den patenterade lösningen handlar istället om att med hjälp av fotografier av exempelvis människor träna ett AI-system att kunna återskapa material som saknas, samt skala och flytta detta. Ett möjligt användningsområde som anges är en digital receptionist.

Värt att nämna är dock att det är Sonys speldivision som står för patentet, varför det potentiellt kan få användning i spel på något sätt, men inte som en variant av DLSS. Huruvida Sony satsar på någon uppskalningsteknik med Playstation 5 för att hålla löften om bildfrekvens, effekter och upplösning får framtiden utvisa. Som påpekat i tillhörande kommentarstråd finns dock DLSS-liknande funktioner signerade AMD, i form av DirectML, där en variant av detta i så fall kan komma att bli aktuellt.

Originalartikel med rubrik "Sony patenterar DLSS-liknande funktion – kan ta plats i Playstation 5"

Till julhandeln ska Sony och Microsoft stå redo med nya spelkonsoler, och de båda företagen har sedan tidigare avslöjat både utseende och specifikationer. Företagsduon har också slagit på stora trumman för ray tracing-stöd, men även 4K UHD-upplösning och hög bildfrekvens – upp till 120 bildrutor per sekund (FPS).

Att kombinera de tre aspekterna är i dagsläget närmast omöjligt, även med Nvidias mest kraftfulla Geforce RTX 2080 Ti. För att råda bot på problemet erbjuder grafikjätten uppskalningsfunktionen Deep Learing Super Sampling (DLSS), som kan generera högre upplösning med hjälp av AI-beräkning. Ett registrerat patent antyder att Sony har ett liknande ess i rockärmen.

An information processing device for acquiring a plurality of reference images obtained by imaging an object that is to be reproduced, acquiring a plurality of converted images obtained by enlarging or shrinking each of the plurality of reference images, executing machine learning using a plurality of images to be learned, as teaching data, that include the plurality of converted images, and generating pre-learned data that is used for generating a reproduction image that represents the appearance of the object.

Den engelskspråkiga beskrivningen av den registrerade lösning talar om att ett gediget bildmaterial används för maskininlärning, för att utifrån enklare bilder kunna reproducera sådana som ligger nära originalet. Även om inga konkreta namn eller användningsområden nämns, är idéerna i linje med Nvidias DLSS, som nu är uppe i den förfinade versionen 2.0.

Notebookcheck understryker att även Playstation 4 arbetar med uppskalning med så kallad checkerboard rendering, men att den åldrande och dedikerade hårdvaran inte ger ett lika välpolerat resultat som AI-stödda DLSS. Att Sony tidigare satsat på snarlik teknik i kombination med att Playstation 5-hårdvaran höjer prestandataket, antyder att tilltaget inte är helt omöjligt. Det återstår dock att se om funktionen tillägnas dedikerad hårdvara, likt Nvidias Tensor-kärnor.

Om tekniken väl tar plats i Playstation 5 återstår att se, men en sådan funktion skulle göra kombinationen extra ögongodis och bildfrekvens om 60 FPS mer sannolik. I samband att konsolens utseende avtäcktes förklarades att "det finns mycket mer att visa", vilket potentiellt innebär att framtida spelpresentationer kan komma att kantas av konsol- och teknikorienterade genomgångar.

Källa: FPO via Androidcentral

Läs mer om DLSS:

Skicka en rättelse
Tack för tipset Oneone, Vzano!
23

Antalet 5G-telefoner väntas nå 250 miljoner sålda enheter i år

Var femte telefon såld under året har kommer ha utrustats med 5G-stöd, menar Digitimes Research – men de flesta hamnar i Kina. Läs mer

28

Kommande Macbook kan komma att utrustas med ny ARM-krets

Processorn A14X Bionic kan komma att förpassas till Ipads enligt nytt rykte. Läs mer

88

Officiellt: Amazon lanseras i Sverige

Amazons vice president för EU-expansion bekräftar satsningen som inte helt oväntat utlovar låga priser och snabba leveranser. Läs mer

9

Twitter riskerar böter på upp till 250 miljoner USD

Missbruk av personlig data i syfte att anpassa reklam får FTC att inleda en utredning. Läs mer

39

Tysk återförsäljare presenterar retursiffror för grafikkort

Mindfactory gräver fram statistiska skatter ur sin databas om 120 000 sålda och cirka 3 000 reklamerade grafikkort. Läs mer

12

Samsung meddelar ARM-intresse

Koreanska Samsung ögnar brittiska ARM Holdings med målet att köpa upp till fem procent av företagets aktier. Läs mer

34

AMD kan inte möta efterfrågan på bärbara "Renoir"-processorer

Den tyska tillverkaren XMG beklagar förseningar och belyser marknadsläget på Reddit. Läs mer

10

Intel "Tiger Lake-H" lanseras nästa år enligt tillverkningspartner

Datortillverkaren Compal nämner åttakärniga högpresterande mobila processorer på 10 nanometer i sin kvartalsrapport. Läs mer

62

Google Pixel 4a är mellanklasstelefon med kameran i fokus

Med pressad prislapp och avskalade funktioner presenterar nu sökmotorjätten Pixel 4a, men svenska spekulanter lär bli besvikna. Läs mer

21

Sony redogör för Dualshock 4-kompatibilitet på Playstation 5

Handkontrollen till Playstation 4 kommer fungera på den kommande konsolen – förutsatt att du spelar PS4-spel. Läs mer

37

Huawei Kirin 1020 förväntas bli dyrare än Apples A14 Bionic

Huaweis kommande systemprocessor ser ut att landa storleksmässigt mellan Apples A14 Bionic och kommande Macbookprocessorer. Läs mer

8

Datormusens uppfinnare William English död vid 91 års ålder

Douglas Englebarts gamla vapendragare tillika "mother of all demos"-skaparen William English går ur tiden. Läs mer