Sony-patent inte DLSS-liknande funktion

Sony-patent inte DLSS-liknande funktion

UPPDATERAD Ett patent från Sony antydde en AI-baserad uppskalningsfunktion, något som nu visar sig vara utan direkt spelkoppling.

UPPDATERAD 2020-08-01 02:50

Det japanska PDF-dokumentet kopplat till patentet har nu även hittat ut i andra kanaler och översatts till engelska, där det står klart att det inte rör sig om en DLSS-liknande funktion. Den patenterade lösningen handlar istället om att med hjälp av fotografier av exempelvis människor träna ett AI-system att kunna återskapa material som saknas, samt skala och flytta detta. Ett möjligt användningsområde som anges är en digital receptionist.

Värt att nämna är dock att det är Sonys speldivision som står för patentet, varför det potentiellt kan få användning i spel på något sätt, men inte som en variant av DLSS. Huruvida Sony satsar på någon uppskalningsteknik med Playstation 5 för att hålla löften om bildfrekvens, effekter och upplösning får framtiden utvisa. Som påpekat i tillhörande kommentarstråd finns dock DLSS-liknande funktioner signerade AMD, i form av DirectML, där en variant av detta i så fall kan komma att bli aktuellt.

Originalartikel med rubrik "Sony patenterar DLSS-liknande funktion – kan ta plats i Playstation 5"

Till julhandeln ska Sony och Microsoft stå redo med nya spelkonsoler, och de båda företagen har sedan tidigare avslöjat både utseende och specifikationer. Företagsduon har också slagit på stora trumman för ray tracing-stöd, men även 4K UHD-upplösning och hög bildfrekvens – upp till 120 bildrutor per sekund (FPS).

Att kombinera de tre aspekterna är i dagsläget närmast omöjligt, även med Nvidias mest kraftfulla Geforce RTX 2080 Ti. För att råda bot på problemet erbjuder grafikjätten uppskalningsfunktionen Deep Learing Super Sampling (DLSS), som kan generera högre upplösning med hjälp av AI-beräkning. Ett registrerat patent antyder att Sony har ett liknande ess i rockärmen.

An information processing device for acquiring a plurality of reference images obtained by imaging an object that is to be reproduced, acquiring a plurality of converted images obtained by enlarging or shrinking each of the plurality of reference images, executing machine learning using a plurality of images to be learned, as teaching data, that include the plurality of converted images, and generating pre-learned data that is used for generating a reproduction image that represents the appearance of the object.

Den engelskspråkiga beskrivningen av den registrerade lösning talar om att ett gediget bildmaterial används för maskininlärning, för att utifrån enklare bilder kunna reproducera sådana som ligger nära originalet. Även om inga konkreta namn eller användningsområden nämns, är idéerna i linje med Nvidias DLSS, som nu är uppe i den förfinade versionen 2.0.

Notebookcheck understryker att även Playstation 4 arbetar med uppskalning med så kallad checkerboard rendering, men att den åldrande och dedikerade hårdvaran inte ger ett lika välpolerat resultat som AI-stödda DLSS. Att Sony tidigare satsat på snarlik teknik i kombination med att Playstation 5-hårdvaran höjer prestandataket, antyder att tilltaget inte är helt omöjligt. Det återstår dock att se om funktionen tillägnas dedikerad hårdvara, likt Nvidias Tensor-kärnor.

Om tekniken väl tar plats i Playstation 5 återstår att se, men en sådan funktion skulle göra kombinationen extra ögongodis och bildfrekvens om 60 FPS mer sannolik. I samband att konsolens utseende avtäcktes förklarades att "det finns mycket mer att visa", vilket potentiellt innebär att framtida spelpresentationer kan komma att kantas av konsol- och teknikorienterade genomgångar.

Källa: FPO via Androidcentral

Läs mer om DLSS:

Skicka en rättelse
Tack för tipset Oneone, Vzano!
1

Klassiska spelet Snake körbart från QR-kod

Den största standardiserade QR-koden kan lagra strax under 3 kB, något Youtubekanalen Mattkc gör sport av. Läs mer

18

Kinesiska kretstillverkare anställer över 100 ingenjörer från TSMC

Två kinesiska företag uppges ha anställt över 100 TSMC-veteraner för att skynda på utvecklingen av inhemska kretsar. Läs mer

5

Huawei väntas påbörja egen kretsproduktion innan årets slut 

Efter tappat TSMC-samarbete ser Huawei ut att satsa på egen kretstillverkning – med start på 45 nanometer. Läs mer

60

Nvidia kan komma att debutera RTX 3000-serien med en trio kort

Toppmodellerna först ut likt "Turing"-lanseringen men med gigantiska mängder grafikminne – inklusive partnerkort. Läs mer

15

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

141

Veckans fråga: Hur stor är din skärm?

Nöjer du dig med en liten bärbar dator, eller föredrar du bjässar som tar upp hela synfältet på flera meters avstånd? Läs mer

27

Facebook och Microsoft klagar till EU om Apples App Store

EU-kommissionen säger sig vara "medvetna om bekymrena" kring strömmande spel via App Store. Läs mer

34

Microsoft Surface Duo lanseras den 10 september

Dubbla skärmar i ett vikbart format och Android-operativsystem utlovas – till det facila priset 1 399 USD. Läs mer

68

Xiaomi lanserar transparent OLED-TV

  • TV
  • igår 13:10

Xiaomi firar tioårsjubileum genom att lansera världens första genomskinliga massproducerade OLED-TV. Läs mer

88

KaffeClockers – diskutera kaffe i forumet

Vare sig du dricker Juhla Mokka eller rostar och mal eget kaffe har medlemmen GLaDER forumtråden för dig. Läs mer

33

Universalprocessorn Tachyum Prodigy snabbare än Nvidia- och Intel-kretsar

Exekverar emulerad x86-, ARM- och RISC-V-kod snabbare än datacenterlösningar från Intel och Nvidia och klarar Verilog-tester. Läs mer

78

Mozilla säger upp 250 anställda

Företaget bakom webbläsaren Firefox omstrukturerar sin verksamhet och tackar av motsvarande 25 procent av arbetsstyrkan. Läs mer