Det är svårt att förneka att Samsung är ett företag som gillar att investera både i nya fabriker och tekniker. Sedan början av juli månad har den koreanska teknikjätten investerat i Globalfoundries, meddelat ARM-intresse och visat upp 3D V-NAND med över 200 lager. Trots den senaste tidens många investeringar ser Samsung ut att vara fortsatt intresserat av att hitta sätt att allokera dess resurser.

Enligt en rapport från den koreanska nyhetsbyrån Yonhap kommer Samsung snart att påbörja världens största halvledarfabrik i Pyeongtaek, Sydkorea. Fabriken i fråga kallas för "P3" och blir, som namnet antyder, bolagets tredje fabrik i Pyeongtaek. Samsungs P1-fabrik har redan inlett volymproduktion av kretsar som tillverkas på 5 nanometer med stöd av EUV, medans P2-faciliteterna förväntas påbörja volymproduktion under år 2021.

Om allt går enligt planerna kommer bygget av P3 inledas under september månad och Samsung räknar med att investera motsvarande 220 miljarder kronor på projektet – mer än dubbelt så mycket som TSMC:s fabrik i USA förväntas kosta. Men det koreanska företagets ambitioner tar inte slut där, utan Samsung uppges ha avsikter på att expandera sin verksamhet i Pyeongtaek med ytterligare tre fabriker.

Det skulle innebära att företaget kommer äga och driva sex fabriker i den lilla koreanska staden. Den sammanlagda budgeten för alla byggnadsprojekten uppges till 133 triljoner won, motsvarande cirka 980 miljarder kronor. Inga tvivel råder om att Samsung satsar hårt på att förverkliga sitt mål att springa om TSMC som världens största kretstillverkare till år 2030.

Läs mer om Samsung: