Den första veckan av september månad år 2020 är sannerligen inte nyhetsfattig i teknikväg. Månaden mjukstartar med avtäckningen av Samsungs andra generations vikbara i Galaxy Z Fold 2 för att sedan gå direkt till högsta växeln med introduktionen av Nvidias slägga till uppgradering i Geforce RTX 3000-seriens grafikkort.

Intel-TigerLake-2.jpg
Intel-TigerLake-3.jpg
Intel-TigerLake-4.jpg

September månad vilar inte på gamla lagrar och nu sällar sig Intel till lanseringshetsen med "Tiger Lake" – processorer för bärbara datorer som introducerar såväl ny processorarkitektur som ny grafikarkitektur. Här gör processorarkitekturen "Willow Cove" entré, som enligt tidigare läckor ska erbjuda ökad effektivitet per klockcykel (IPC) om 25 procent. Processorerna representerar också bolagets nästa försök på 10 nanometers tillverkningsteknik, en minst samt bekymmersam historia för Intel.

Med Tiger Lake och Willow Cove tillverkar Intel dock processorerna med den förfinade transistortekniken Superfin, vilket låter företaget skruva upp klockfrekvenserna rejält ställt mot den föregående och Superfin-lösa arkitekturen Sunny Cove. Det gör det möjligt att trycka upp klockfrekvenserna över 4,5 GHz, medan Sunny Cove-bestyckade processorer som regel haft svårt att sträcka sig över 4 GHz. Sett till cacheminne bestyckas processorerna med 16 MB L3-cache.

Intel-TigerLake-10.jpg
Intel-TigerLake-13.jpg
Intel-TigerLake-8.jpg
Intel-TigerLake-9.jpg

Sett till minneshastigheter stöds LPDDR4X-4267 och DDR4-3200, där den förstnämnda erbjuder en respektabel uppgradering över LPDDR4X-3733 hos Sunny Cove-processorer. Intel meddelar också att Tiger Lake är förberedd för nästa generations LPDDR5-5400 när dessa börjar leta sig in på marknaden. Wifi 6 och 5G lyfts också fram som nyckeldelar i Tiger Lake där trådlösa anslutningar med höga nätverkshastigheter är en viktig aspekt för en ny generation bärbara.

Sett till grafikdelen pensioneras Gen11-grafikdelen i Ice Lake till förmån för Xe-arkitekturen, närmare bestämt Xe-LP vilken som namnet antyder är en lågenergivariant för bärbara datorer och kompakta integrerade datorsystem. Intel behåller som tidigare aviserat familjenamnet Iris och processorernas grafikdelar kommer därför marknadsföras som olika kapaciteter av Iris-Xe.

De mest avancerade grafikdelarna i Tiger Lake består av 96 beräkningsenheter (EU), vilket enligt Intels uppgifter ger 90 procent bättre prestanda än de integrerade grafikkretsar som finns på marknaden idag. Här finns också stöd för hårdvaruaccelererad avkodning av video med AV1-codec.

Att Intels nya produkter får stöd för Thunderbolt 4 och USB 4 är kanske inte så förvånansvärt då bolaget varit en central del i utvecklingen av tekniken som utgör standarderna. Då USB 4 utgörs av en delmängd av Thunderbolt 4 bjuder båda standarderna på bandbredd om 40 GB/s per port och Displayport-anslutning över USB Type-C.

En annan trevlig kapacitet som avslöjas är att Tiger Lake-processorer stöder PCI Express 4.0, vilket antyder att höstens lanseringar kan medföra Intels inträde i PCI Express 4.0-klubben för bärbara där AMD ensamt regerat sedan introduktionen av Ryzen 4000 "Matisse" för stationära. Med det snabbare protokollet följer också att lagringsenheter som ansluts över PCI Express-protokollet får bandbredd om 8 GB/s.

Intel-TigerLake-16.jpg
Intel-TigerLake-14.jpg
Intel-TigerLake-15.jpg

Sett till prestandajämförelser med föregående processorgeneration Ice Lake för bärbara anger Intel att Tiger Lake och Willow Cove-kärnorna bjuder på mer än 20 procent bättre prestanda, och prestanda för grafikdelen uppges vara dubbelt upp jämfört med Gen11-grafiken i Ice Lake. När det gäller AI-beräkningar uppges kapaciteten vara fem gånger det som erbjuds i Ice Lake.

Under eventet jämför Intel Tiger Lake-processorer med AMD:s Ryzen 7 4800U, där Intel anger en fördel för det egna kislet på mer än 200 procent i AI-verktyget Topaz Gigapixel. Sett till spelprestanda jämför sig Intel med AMD i form av dels Tiger Lake med Xe-grafik och dels tionde generationens Core med Nvidias MX350-grafikdel. Tiger Lake med Xe når 58 FPS jämfört med 34 FPS hos AMD Ryzen 7 4800U. Tionde generationens Core med Nvidia MX350 når 30 FPS i Intels exempel.

Intel-TigerLake-20.jpg
Intel-TigerLake-17.jpg
Intel-TigerLake-22.jpg
Intel-TigerLake-21.jpg

Intel lyfter också att AI-kapaciteten i de nya processorerna kan användas för att bland annat isolera användarens röst från oväsen i bakgrunden, en funktion som introducerades med Ice Lake men som alltså förfinats ytterligare här. Just isolering av bakgrundsljud med AI är något grafikrivalen Nvidia nyligen avtäckte i samband med avtäckandet av Geforce RTX 3000-serien.

Intel lyfter också fram varumärket Evo – nästa stora namnändring för företagets processorer. Evo är namnet på Intels mest avancerade processorer för bärbara datorer, där processor- och grafikdel ska paras med de goda anslutningsmöjligheter och batteritid som utgör Project Athena-konceptet. Företaget passar också på att justera logotypen, där svarta bokstäver paras med en blå prick över bokstaven i.

De första bärbara datorerna med elfte generationens Core- och Evo-processorer i "Tiger Lake"-familjen släpps i höst, där företag som Acer redan avtäckt kommande lanseringar. Intel meddelar att över 150 datorer med Tiger Lake är på gång framöver, och av dessa möter 20 modeller kraven för Evo-varumärket.

Läs mer om Intel "Tiger Lake":