Nästa företag som gör en insats med att göra teknikhösten år 2020 extra händelserik är Huawei, som nu lyfter på skynket för produktnyheter som når svenska marknaden under kommande månader. Bolaget är för närvarande mest uppmärksammat för handelsbekymren med USA, men höstens stora nyheter berör inte telefoner eller surfplattor utan istället bärbara datorer, smarta klockor och trådlösa hörlurar av olika slag.

Huawei_dag_19.jpg
Huawei_dag_14.jpg
Huawei_dag_17.jpg
Huawei_dag_39.jpg

Sett till hörlurar satsar Huawei på äkta trådlösa sådana av typen True Wireless Stereo (TRS). Tillskottet i den förstnämnda kategorin är Freebuds Pro, en uppgraderad modell av fjolårets enklare Freebuds-lurar. Nyheterna i Pro-utgåvan är en större satsning på brusreducerande egenskaper (ANC), och kan enligt uppgift hantera ljudkällor i upp till 40 decibel.

Enligt Huawei kan hörlurarnas mikrofoner också filtrera ut oljud i bakgrunden som vind, utan att det påverkar ljudkvaliteten för användarens röst. Huawei menar också att bolagets ingenjörer har byggt en dynamisk fjädring mellan högtalaren och hörlurarnas drivarelement, vilket ska ge en mer stabil och renare ljudbild. Batteritiden med aktiv brusreducering uppgår till 4,5 timmar, och med den avstängd stiger batteritiden till 7 timmar.

Hörlurarna kan också laddas i det medföljande fodralet. Bluetooth-anslutningen ska också vara mer stabil och använder här dubbla radioantenner, vilket ger mer stabil anslutning i 360 grader runt hörlurarna. Huawei Freebuds Pro finns tillgängliga i handeln den 19 oktober och priset landar på 1 990 kronor. Kunder kan välja mellan de tre färgerna Carbon Black, Ceramic White och Silver Frost.

Huawei_dag_5.jpg
Huawei_dag_1.jpg
Huawei_dag_16.jpg

När det kommer till smarta klockor ser vi Huaweis flaggskepp Watch GT2 Pro, som kommer i en Sport- och Classic-utgåva. Den största skillnaden mellan de två är att armbandet för sportklockan logiskt nog är byggt för att tåla väder och vind och att utsättas för svett, medan Classic-modellens armband är utformat för att vara estetiskt tilltalande. Konstruktionen för båda modeller bygger på ett klockhus i titan med ett lager safirglas över skärmen. Hårdvarans paradnummer är batteritid som uppgår till hela 14 dagar på en laddning.

Det stora säljargumentet på mjukvarusidan är att Watch GT2 Pro bestyckas med stöd för över 100 olika träningsformer, vilka innefattar bland annat golf, extremsporter, löpning, skidåkning, utomhusvandring och mer därtill. Sett till hälsofunktioner stöds också mätning av syresättning i blodet. Båda modeller av Watch GT2 Pro kan förbeställas den 14 september och leveranser sker den 28 september. Priset för båda modeller blir 3 290 kronor.

Huawei_dag_13.jpg
Huawei_dag_36.jpg
Huawei_dag_34.jpg
Huawei_dag_38.jpg

Huawei passar också på att lansera klockan Watch Fit, en något nedskalad variant som agerar mellanting mellan klocka och aktivitetsband. För den som följer konkurrenters smarta klockor kan formspråket här vara av aningen bekant karaktär. Här tar antalet träningsformer som kan spåras steget ned till 96 stycken, och klockan kan användas med GPS-spårning utan mobil uppkoppling. Batteritiden sjunker till fortfarande respektabla 10 dagar. Huawei Watch Fit kostar 1 290 kronor och kan likt Watch GT2 Pro förbokas den 19 september.

I höst uppdaterar Huawei också Matebook X, företagets minsta och tunnaste bärbara datorer. Sett till skärmen är Matebook X bestyckad med en 13 tum stor panel med upplösningen 3 000 × 2 000 pixlar, vilket ger bildförhållande om 3:2. Panelen stöder vidare 100 procent av färgstandarden SRGB, och den är också av lågenergitypen LTPS vilket ska ge bättre batteritid jämfört med konventionella LCD-skärmar.

Huawei_dag_11.jpg
Huawei_dag_2.jpg
Huawei_dag_21.jpg
Huawei_dag_22.jpg
Huawei_dag_23.jpg
Huawei_dag_3.jpg
Huawei_dag_6.jpg
Huawei_dag_31.jpg
Huawei_dag_4.jpg

Enligt Huawei upptar panelen 90 procent av den främre skärmytan, vilket företaget påpekar är högre än de 82 procent som Apples Macbook Air erbjuder. Processorn utgörs av modeller i Intels tionde generations Core-processorer i "Comet Lake-H"-familjen, och företaget är alltså inte med i den uppställning tillverkare som hoppar på tåget med Intels "Tiger Lake"-processorer.

Huawei Matebook X – specifikationer

Egenskaper

Huawei Matebook X

Skärm

13,3 tum
3 000 × 2 000 px
3:2
400 nits
Touch

Processor

Intel Core i5-10210u
4 kärnor/8 trådar
Basfrekvens: 1,6 GHz
Turbofrekvens: 4,2 GHz
15 W

Primärminne

16 GB

Lagring

512 GB SSD

Batteri

42 Wh
Ca. 9 timmar videouppspelning

Trådlös kommunikation

Wifi 6

Webbkamera

Ja, gömd i tangentbordet

Laddning

2× USB Type-C
65 W

Mjukvara

Windows 10 Pro

Pris

16 990 kronor ink. moms

Äldre generation till trots uppger Huawei batteritid om 9 timmar för videouppspelning på batteriet med 42 Wh, med vikt om 1 kilogram samtidigt som tjockleken som uppgår till 13,6 millimeter som mest. Datorn bestyckas med två USB Type-C-portar, en på vardera sida, och båda kan användas för att ladda datorn. Laddning sker med en laddare med effekt på 65 W vilken också kan användas för att ladda telefoner, och Huawei lyfter fram att laddaren väger blott 160 gram.

När det gäller datorns tangentbord jämför sig Huawei återigen med Apple, där Matebook X tangenter har en slaglängd på 1,3 mm, att jämföra med Macbook Air med dess slaglängd om 1 mm. Pekplattan bestyckas vidare med identifiering av Huawei-telefoner, vilket gör det möjligt att få upp telefonens gränssnitt på datorns skärm och dela innehåll mellan telefonens Android-system och datorns Windows 10-dito.

Huawei_dag_20.jpg

Huaweis bärbara dator Matebook 14 uppgraderas med processor ur AMD Ryzen 4000 "Renoir"-serien.

Huawei uppdaterar även storasyskonet Matebook 14, vilket som namnet antyder besitter en skärm på 14 tum. Den stora nyheten denna gång är att Intel byts ut mot AMD, då de bärbara processorerna i Ryzen 4000 "Renoir" tar plats under huven. Konfigurationer innefattar Ryzen 5- och Ryzen 7-processorer, där högsta TDP-nivå om 40 watt anges vilket antyder att det handlar om en variant av Ryzen 7 4800H.

Matebook X blir tillgänglig den 19 oktober till priset 16 990 kronor inklusive moms. Enligt Huawei väntas även Matebook 14 bli tillgänglig samma datum, men detta är inte spikat. Priserna för Matebook 14 uppges ligga cirka 2 000 kronor lägre än hos Intel-baserade Matebook X.

Är någon av ovanstående produkter tilltalande för dig? Känner du också igen designen på en av produkterna? Dela med dig i kommentarerna!