På marknaden för kringutrustning har trådlösa spelmöss blivit del av nästan varje företags produktportfölj. Med tekniker för snabbare kommunikation och optimerade sensorer syns resultat med lång batteritid och prestanda i nivå med kabelanslutna möss, men en nackdel som följer just batterier är det ofrånkomliga viktpåslaget. Med vikten i fokus har släktträdet för de trådade spelmössen utökats med en extra gren som är ultralätta möss.

Test: Xtrfy M4 RGB – ergonomisk spelmus med låg vikt

Model O från Glorius PC Gaming Race Race och Cooler Masters MM710 är exempel på detta, som båda skalar bort extra vikt genom att förse musens skal med en stor mängd hål. Svenska Xtrfy är en annan aktör som i fjol släppte lättviktsmusen M4 och i SweClockers testlabb kammade produkten hem "Utmärkt"-stämpeln. Nu utökar företaget mussortimentet med modellen M42 – en symmetris variant med modulärt inslag och snäppet lägre vikt.

Fjolårets M4 väger 71 gram exklusive kabel och nykomlingen stegar ned till 59 gram, vilket är 4 gram över nämnda MM710 men klart under de 67 gram som RGB-bestyckade Model O stoltserar med. De två förstnämnda modellerna saknar båda belysning, men detta återfinns hos M42 i form av belysning i rullhjulet samt en slinga som spänner runt halva musen. Anpassning av RGB-belysningen görs direkt på musen, och något annat som kan justeras är pekdonets storlek.

M42 2.png
M42 2.jpeg

Bakstycket på M42 är nämligen löstagbart och kan bytas för att passa användarens greppstil och handstorlek bättre. Under det perforerade skalet finns den 32-bitars ARM-processor som svarar för avläsningen av den optiska sensorn Pixart 3389. Känsligheten kan med en dedikerad knapp ställas mellan 400 och 16 000 DPI. De många hålen öppnar för smutsansamlingar och risk för stänk, men en beläggning på insidan sägs skydda komponenterna.

Höger och vänster musknapp är utrustade med Omron-brytare med specificerad livslängd på 20 miljoner klick och därtill finns två tumknappar belägna på musens vänstersida. Att kalla musen ambidexter är således något av en sanning med modifikation, eftersom en vänsterhänt användare inte kan nå dessa knappar med tummen. Formen är däremot symmetrisk, till skillnad från den högerhandsanpassade M4-modellen.

M42 1.PNG

Avslutningsvis ansluts den nya musen till dator med USB Type-A och den 1,8 meter långa kabeln är en färgglad repris från M4, som enligt Xtrfy är både extra flexibel och hållbar. Musen kommer i vitt, svart, blått, rosa samt en retromodell i två nyanser av grått med röda inslag – fem färger som även finns i bolagets befintliga sortiment. Riktpriset ligger på 59 euro, motsvarande 600 kronor, och produkten landar i butik i december 2020.

Har du testat någon extra lätt spelmus, eller använder du kanske en idag? Hoppa in i kommentarstråden och berätta vilken vikt som enligt dig är den optimala!