Kasten kring Huawei och dess kretstillverkning efter att amerikanska handelsdepartementet praktiskt taget förbjudit försäljning av moderna kretsar till bolaget är tvära, där den senast rapporterade planen från kinesisk sida har varit tillverkning om 45 nanometer hos Shanghai IC R&D. Nu rapporterar Reuters att ännu en helomvändning inträffat i sagan, nämligen att Qualcomm av amerikanska staten erhållit en licens att sälja bland annat systemkretsar med 4G-modem.

Nyheterna följer Huaweis beslut att avyttra divisionen Honor till den kinesiska staten. Till Reuters säger en talesperson för Qualcomm att dess säljdispens gäller "ett antal produkter, inklusive vissa 4G-produkter", utan att specificera exakt vilka produkter bolaget får sälja. Klart står dock att 5G-kretsar inte ingår i tillståndet, där Huawei tillsvidare beräknas ha tillräckligt av dess egna Kirin-modeller på lager för att täcka efterfrågan till början av år 2021.

Qualcomm har med dess processorer i Snapdragon-serien tidigare inte varit en leverantör att räkna med hos Huawei, något som nu kan komma att ändras om det kinesiska bolaget inte erbjuds några andra moderna alternativ. Analytikern Stacy Rasgon hos Bernstein spår istället att tillståndets betydelse kommer vara "ringa", med hänvisning till att inga 5G-kretsar inkluderats. Huruvida Qualcomm tillåts sälja nyare kretsar med 5G-modem i framtiden återstår att se.

Förutom att stå med skägget i brevlådan gällande systemkretsar har Huawei även huvudbry gällande minnesleverantörer, där Samsung och SK Hynix tidigare förbjudits leverera minneskretsar till bolaget. Detta embargo innefattade även amerikanska Micron, som enligt Reuters har ansökt om en licens att sälja till Huawei. Även Intel sägs ha erhållit tillstånd att fortsätta sälja till det kinesiska bolaget – det ser med andra ord inte nattsvart ut för Huaweis divisioner för konsumentelektronik.

Läs mer om Huawei: