I mobiltelefoner har ARM-baserade systemkretsar länge varit dominerande, medan dator- och serversfären hållit fast i åldrande x86. Sistnämnda dels till följd av högre absolut prestanda, dels till följd av teknologisk inlåsning med operativsystem, program och hela plattformar. På senare år har x86-världen sakta men säkert börjat att svaja, bland annat med prestandakliv samt trevande försök från Microsoft med Windows för ARM och en handfull Surface-datorer.

Microsofts lösning har rönt begränsade framgångar där prestandatapp eller uteblivet stöd för x86-emulering är del av problematiken. Under året har Apple däremot visat prov på det motsatta och de närmaste åren byts Intel-processorer mot egna ARM-kretsar i Mac. Nu rapporterar Bloomberg att Microsoft också satsar på att ta fram egna systemkretsar med ARM-grund, vilka ska ta plats i både datacenter och Surface-datorer.

Uppgifterna kommer från insatta Microsoft-anställda, som önskar vara anonyma. De tillfrågade talar alla om att utveckling för datacenter är i fokus och att de färdiga kretsarna ska driva bolagets molntjänster, men när det gäller Surface-varianter är de inte lika säkra. Med egenproducerade skräddarsydda kretsar kan högre energieffektivitet och lägre kostnader nås, vilket gör extra stor skillnad i storskalig användning i servrar.

Att datacenter är slutmålet styrks även av att avdelningen som arbetar med kretsutvecklingen styrs av Azure-ansvarige Jason Zander. Panos Panay är chef för Surface-utvecklingen och avtäckte i fjol både ARM-bestyckade Surface Pro X, som har Qualcomm-samarbetet SQ1 under huven. Bloomberg skriver att flera av de tillfrågade Microsoft-anställda menar att det är möjligt att det egna ARM-projektet spiller över i Surface-familjen.

Huruvida Qualcomm-kretsar används för fler Surface-enheter går endast att spekulera i, men framtiden får också utvisa om Microsoft över huvud taget släpper fler ARM-baserade modeller i närtid. Om bolaget inväntar färdigställandet av egna varianter ligger sådana produkter sannolikt flera år fram i tiden, medan Apples färska M1 visar att hög prestanda i energisnålt paket går att uppnå redan i dagsläget.

Serverhallar världen över drivs idag främst av Intels Xeon-familjer, men Microsofts satsning pekar på att ett skifte är i antågande. Enligt Bloomberg vill även Amazon ta del av fördelarna som kommer med egna kretsar, varför näthandels- och datacenterjätten är i full gång med att snickra på lösningar. Det återstår att se om Intel och AMD genomför några tydliga ändringar för att behålla fotfästet om ARM-användandet ökar.

Läs mer om ARM: