Den globala kretsbristen har tvingat många industrier och stater att reflektera över sin roll på marknaden. Vi har tidigare rapporterat om hur EU planerar att ge kretstillverkningen "för EU, inom EU" en skjuts, expansionsplaner som rapporterats innebära samarbeten med antingen kretstillverkarna Samsung eller TSMC för tillgång till modern tillverkningsteknik.

I dagsläget står tillverkning inom EU för endast cirka 10 procent av den globala marknaden, och detta rapporterar nu Reuters är en siffra unionen vill fördubbla. En plan vid namn 2030 Digital Compass väntas presenteras inom kort, där målen är att producera EU:s första kvantdator inom fem år, och att tillverka minst 20 procent av världens kretsar räknat i värde år 2030.

Planen syftar till att minska beroendet av tillverkning av kinesisk- och amerikanskkontrollerade bolag och kräver medgivande från EU:s 27 medlemsstater. Industrin kring tillverkningen är också tänkt att leda till "10 000 nya klimatneutrala faciliteter", serverhallar, även det för att minska utländskt inflytande på data skapad av EU-medborgare.

Exakt hur 2030 Digital Compass är tänkt att genomföras väntas presenteras av EU-kommissionens Margrethe Vestager och Thierry Breton inom kort.

Läs mer om EU:s kretstillverkningsplaner: