Det är nu ett år sedan World Health Organization (WHO) klassade Covid-19 som en pandemi. Förutom de tragiska förlusterna av miljontals människoliv har pandemin skapat oreda i världshandeln, där brist på komponenter, svårigheter att skeppa varor och inte minst skenande fraktkostnader gjort att det blivit allt svårare att få tag på varor.

Trenden att jobba hemma har gjort att efterfrågan på elektronik skjutit i höjd och satt hård press på kretstillverkarna. Hittills har framförallt dator- och bilmarknaden varit i fokus, men nu följer telefonerna efter. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Qualcomm fått allt svårare att möta efterfrågan av sina systemkretsar Snapdragon, något som inom kort spås skapa telefonbrist.

Att orderböckerna hos TSMC och Samsung är fyllda ska vara en förklaring till bristen, men härleds även till att Huawei till följd av USA:s sanktioner i praktiken tvingats bort från den globala scenen. Huawei var förutom en av de största telefontillverkare också en av få att göra egna systemkretsar, varför efterfrågan hos Qualcomm ökade markant när andra Android-tillverkare sökte att fylla tomrummet som lämnades efter Huawei.

Bristen på systemkretsar gäller Qualcomms senaste flaggskepp Snapdragon 888 som tillverkas på Samsungs 5-nanometersteknik, men framförallt kretsar i lägre segment som tillverkas på äldre mindre avancerade noder. Det krävs dock mer än bara en systemkrets, det ska därutöver råda brist på bland annat en kritisk tillhörande krets för spänningsreglering.

Som kortsiktig lösning ska Qualcomm valt att prioritera kringliggande kretsar till Snapdragon 888, något som i sin tur spätt på tillgången på billigare systemkretsar. Det mesta pekar därför mot att den stundande bristen på telefon främst börja gäller modeller i lägre prissegment. I vilken utsträckning bristen kommer sträcka sig är det för tidigt att sia om.

I februari skrev Xiaomi-chefen Lu Weibing på det kinesiska sociala mediet Weibo att bristen på kretsar "inte är en brist, det är en extrem brist".

Mer läsning om kretsbrist: