För den uppdaterade entusiasten är det oftast inga större problem att dechiffrera specifikationer och översätta till ungefärlig prestanda, men när det gäller bärbara speldatorer är situationen knepigare. Fokus på olika delar av användarupplevelsen tar sig exempelvis uttryck i olika kylarlösningar, men också genom att de konfigurerbara TDP-nivåerna för både processor och grafikkort nyttjas. Resultatet är att identiska specifikationer inte sällan skiljer sig åt i verkligheten.

► Läs alla artiklar från #computex-2021

Bland tunna bärbara datorer har Intel med konceptet Ultrabook sakta men säkert skapat en mer förutsägbar marknad, där uppdaterade riktlinjer med fokus på användarupplevelse finns under märkningen Intel Evo. Nu lånar AMD idén om en kvalitetsstämpel och tar den till bärbara speldatorer. Märkningen AMD Advantage ska framöver garantera att AMD-bestyckade bärbara speldatorer håller måttet.

Advantage 2.png
Advantage 1.png

AMD förklarar att det faktum att bärbara speldatorer sällan tillåter större uppgraderingar efter köp, gör det viktigare att kunder inte köper grisen i säcken. Advantage ska således underlätta för köpare, samtidigt som ett samarbete med partnertillverkare leder de olika designvalen till att uppfylla en miniminivå som är 100 FPS i spel i 1080p, att en responsiv skärm med minst 144 Hz bilduppdatering, minst 10 timmar batteritid vid låg belastning och snabb NVM Express-lagring.

För att kunna hämta extra prestanda ur hårdvaran krävs kombinationen av Ryzen-processor och Radeon-grafikkort av senaste snitt, där den färska mobila Radeon 6000M-serien står på menyn. Detta möjliggör Smart Access Memory som ger processorn tillgång till hela grafikkortets minne. Smart Shift är en annan teknik som följer med på köpet, som tillåter grafikkortet och processorn att dynamiskt fördela strömbudgeten beroende på last. AMD menar att de två teknikerna kan ge upp till 11 procent högre bildfrekvens.

Advantage 6.png
Advantage 4.png
Advantage 3.png
Advantage 5.png

Advantage har fler specifika krav och detaljer för skärmen presenteras. Utöver nämnda uppdateringsfrekvens om minst 144 Hz, är IPS- eller OLED-paneler ett måste, vilket även gäller adaptiv bildsynkronisering, ljusstyrka från 300 cd/m² (nits) och färgrymd på 100 procent av sRGB.

Sammantaget borgar riktlinjerna för bra bärbara speldatorer, om partnertillverkarna väljer att dansa efter AMD:s pipa i stor skala. I dagsläget är HP, Asus, MSI och Lenovo med på tåget och de första datorerna kommer i juni. Med tanke på att kraven är relativt högt ställda, är det sannolikt att Advantage-datorer hamnar i mellan- och prestandaklasserna.

Är en märkning i stil med Advantage något du skulle vilja se för system med Intel- och Nvidia-hårdvara? Berätta i kommentarstråden!