Processortypen x86 har sannerligen slagit ned bopålarna i datorvärlden, men förändringens vindar börjar sakta men säkert att blåsa på allvar. Medan Intel och AMD slipat x86-baserade arkitekturer till hög prestanda är det tydligt att nya designfilosofier kan byta viss kompatibilitet mot mycket högre energieffektivitet och god absolut prestanda, något Apple lyckats med genom ARM-baserade M1.

Företaget ARM Holdings designar och licensierar arkitekturer till andra kretstillverkare, men marknaden för ARM kan potentiellt skakas om under de närmaste åren. Sedan i fjol är Nvidia nämligen i färd med att köpa företaget – en utdragen jätteaffär som granskas av myndigheter och kritiseras av företag. RISC-V är ytterligare ett alternativ för processorarkitekturer och därtill ett fritt tillgängligt sådant, något som enligt uppgift lockar Intel.

Det är Bloomberg som rapporterar att personer med insyn i ämnet berättar om Intels försök att förvärva företaget Sifive, som utvecklar processorer med RISC-V-grund. Sifive startade 2015 och välkända teknikföretag som SK Hynix, Western Digital och Qualcomm har tidigare investerat i verksamheten, som värderades till 500 miljoner USD förra året.

Bloomberg skriver att Intel erbjuder över 2 miljarder USD för att köpa företaget, men att även andra aktörer är intresserade av ett förvärv. Huruvida ett köp är nära förestående är enligt uppgift för tidigt att säga, men en annan möjlighet är att Sifive fortsätter på egen hand för att istället låta intressenterna investera i bolaget.

Intresset för RISC-V visar att Intel utforskar x86-alternativ och samma diskussioner finns även på AMD-sidan, där rykten om en Apple M1-konkurrent i prototypstadiet sipprade fram mot slutet av 2020. Intel snickrar även på alternativa tappningar av x86-processorer, där kraftfulla och energisnåla kärnor kombineras i både bärbara och stationära processorer när "Alder Lake" gör debut mot slutet av året.

Läs mer om RISC-V: