En av Microsofts stora spelsatsningar är Xbox Game Pass samt molnspelstjänsten Xcloud, som till viss del är ihopbakad med det förstnämnda. Plattformen är i grunden en prenumerationstjänst, som samlar spel till både Xbox, PC och mobila enheter genom sin molntjänst under ett och samma tak. Istället för att inhandla individuella spel ges tillgång till ett stort bibliotek för månadskostnad. För att göra tjänsten mer attraktiv har Xbox därmed lagt stora resurser bland annat på att inkludera stora titlar och ge tillgång till nya spel direkt från lanseringsdatum.

I januari ska tjänsten enligt Microsoft haft lite över 18 miljoner prenumeranter, men senare obekräftade siffror säger runt 23 miljoner. Före detta Sony och Playstation-chefen Shawn Layden ställer sig dock tveksam till huruvida prenumerationsmodellen är lönsam, sett till den snabbt ökande kostnaden för att utveckla spel, särskilt till konsoler.

It's very hard to launch a $120m game on a subscription service charging $9.99 a month. You pencil it out, you're going to have to have 500 million subscribers before you start to recoup your investment. That's why right now you need to take a loss-leading position to try to grow that base. But still, if you have only 250 million consoles out there, you're not going to get to half a billion subscribers. So how do you circle that square?

I en intervju med Gamesindustry menar att siffrorna helt enkelt inte går ihop, det finns för få konsoler för att antalet prenumeranter ska räcka till för stora AAA-titlarna att gå på ett ut, även om alla konsolägare prenumererar. Vidare förklarar Layden vidare att mobilspelandet givetvis ökar antalet spelare, men att han inte tror mobilspelare inte nödvändigtvis lockas av att gå över till konsolspelande.

Det Layden inte kommenterar är PC-spelare. Xbox Game Pass riktar sig inte endast till konsol och mobilspel, utan även till PC. Uppskattningsvis räknar sig nästan 3 miljarder människor som gamers vilket bör innebära att utrymmet finns i teorin, även om varenda spelintresserad person inte nödvändigtvis är intresserad av Xbox Game Pass. Microsoft har även gjort det tydligt att de vill röra sig från hårdvaruberoende, där målet med tjänsten är att spelare ska kunna ta del av innehållet även utan en konsol eller PC.

Layden har dock inte nödvändigtvis fel i varken sina beräkningar eller sitt uttalande. Microsoft själva har medgett att prenumerationstjänsten kortsiktigt inte beräknas gå runt, men att de väntar sig långsiktiga vinster i form av en etablerad och trogen användarbas. Det kvarstår även att spel är kostsamma att producera och att prenumerationstjänster potentiellt kan innebära nya hinder för studior om spelförsäljningen minskar men inte vägs upp av prenumerationsintäkter.

Tror du prenumerationstjänster för spel riskerar hämma spelutvecklingen i stort?