Valves handhållna Steam Deck är utrustad med systemkrets från AMD, med fyra Zen 2-kärnor och en RDNA 2-del med åtta CU:s. Det medföljande operativsystemet Steam OS är i grunden baserat på Arch Linux och levereras med mjukvaran Proton förinstallerat för att driva spel utan Linux-stöd.

AMD:s senaste generationers processorer, inklusive de med Zen 2-arkitektur, har däremot inte presterat på optimal nivå i Linux-system. Enligt Phoronix är det till följd av dåligt optimerad skalning av prestanda i förhållande till energiförbrukning. I samband med Steam Deck ska däremot AMD:s Linux-intresse ha återuppväckts, och bolaget har både anställt fler utvecklare samt inlett ett större samarbete med Valve för att arbeta kring specifikt optimeringar och drivrutiner för prestandaskalning och energieffektivitet.

[The ACPI CPUFreq driver] was not very performance/power efficiency for modern AMD platforms...a new CPU performance scaling design for AMD platform which has better performance per watt scaling on such as 3D game like Horizon Zero Dawn with VKD3D-Proton on Steam.

Bättre optimering ska göra det möjligt för processorn att växla mellan prestandalägen beroende på belastning, för att uppnå bättre prestanda per watt. Detta blir extra viktigt för en handhållen enhet som Steam Deck som har en mer begränsad energibudget, men kan innebära prestandaförbättringar för alla Linux-system med Zen 2-processorer. Samarbetet kring optimeringar skulle även kunna vara en bidragande faktor till vad som gör det möjligt för Steam Deck att bemästra hela Steam-biblioteket med minst 30 FPS.

Mer information kring samarbetet mellan Valve och AMD samt nya drivrutiner väntas i september, under utvecklarkonferensen X.org Developer Conference (XDC).

Läs mer om Linux: