Sverige har många framgångssagor inom datorer och kringutrustning. En av dessa var Mionix, som efter en tid gjorde helt om och övergav den kundbas som byggde företaget – entusiasterna. Hösten 2019 återvände grundaren Peter Nygren som VD till företaget med målet om att ta Mionix tillbaka till sina rötter, där första anhalt är uppdateringar av tre uppskattade möss från förr.

Den förra ledningen valde att satsa på livsstilssegmentet med "shark fins" och färger för att nå en bredare kundbas, istället för premium och gaming där vi har våra rötter. Med facit i hand var den kundgruppen inte intresserad av Mionix. Nu återgår vi till vårt ursprung och ska dessutom fila till vårt varumärke samt givetvis släppa nya produkter. – Peter Nygren i intervju med SweClockers den 20 augusti år 2019

För "den som vet" handlar det givetvis om Naos, Castor och Avior med tillägget Pro på slutet. Trion har samma form som sina äldre diton med en diskret förändring på utsidan, vilken har en plastbeläggning i polyuretan. Det ska enligt Mionix göra musen mer stryktåliga och en positiv bieffekt redaktionen noterade när prototyper visades för första gången på CES 2020 var att det också gav ett bättre grepp.

Avior-Pro-1.png

Mionix Avior Pro

Avior-Pro-2.png
Avior-Pro-3.png
Avior-Pro-4.png
Mionix-Avior-Pro.PNG
Castor-Pro-1.jpeg

Mionix Castor Pro

Castor-Pro-2.jpeg
Castor-Pro-3.jpeg
Castor-Pro-4.png
Mionix-Castor-Pro.PNG
Naos-Pro-1.jpeg

Mionix Naos Pro

Naos-Pro-2.jpeg
Naos-Pro-3.jpeg
Naos-Pro-4.png
Mionix-Naos-Pro.PNG
Mionix-Sensor.PNG

Den största synbara förändringen på utsidan är undertill med stora gliddynor i vitt som är gjorde helt av polytetrafluoreten (PTFE), en flourplast som kännetecknas för att vara mycket hal. Detta marknadsför Mionix som "Zero Gravity Feet", men kallas av resten av världen för Teflon. Mionix stoltserar även med en ny flätad kabel på 1,8 meter som enligt bolaget självt ska vara väldigt flexibel.

Som brukligt handlar det också om en ny sensor, Pixart PMW3370, som specificeras till upp till 19 000 DPI och 400 IPS. Bakom brytarna står Kailh och här är löftet en hållbart på åtminstone 80 miljoner "klick". Rullhjulet använder en Alps encoder. Saker som DPI kan givetvis ändras med knapparna på ovansidan och i Mionix egen mjukvara.

Mionix-Alioth-1.png
Mionix-Alioth-6.png
Mionix-Alioth-3.png
Mionix-Alioth-4.png
  • M – 370 × 320 millimeter

  • L – 460 × 400 millimeter

  • XL – 900 × 400 millimeter

  • 2XL – 1 200 × 500 millimeter

  • 3XL – 1 400 × 600 millimeter

  • 4XL – 1 600 × 800 millimeter

Mionix passar också på att släppa nyversioner av musmattan Alioth i sex storlekar från M till 4XL, där Peter Nygren själv påpekar att den senare täcker "ett helt IKEA-skrivbord". Det handlar om 3 millimeter tjocka musmattor med helsydda kanter och en vattenresistent yta som ska tåla att tvättas. Beroende på storlek säljs musmattorna Alioth från 149 upp till 699 kronor.

Mionix omdanade spelmöss Naos Pro, Castor Pro, Avior Pro och musmattorna blir tillgänglig hos de svenska återförsäljarna Inet, Webhallen och Maxgaming under dagen, och ska dyka upp oss andra senare i veckan. Avslutningsvis delar trion prislappen 699 kronor.

Lovar fler nyheter längre fram

Förutom att nylansera sig själva med en uppdatering av gamla klassiker passar Mionix på att meddela om att mer är att vänta, däribland trådlösa spelmöss. Näst på tur står tangentbord och headset, och planen på sikt är att täcka så gott som alla kategorier inom kringutrustning för speldatorer.