Nvidias teknik Deep Learning Super Sampling (DLSS) är en kombinerad kantutjämnings- och uppskalningsteknik som lanserades i samband med första generationen Geforce RTX-grafikkort. Tekniken nyttjar Tensor-kärnorna i Geforce RTX 2000-och Geforce RTX 3000-serien och sparar in prestanda genom att rendera färre pixlar, vilket kompenseras med kantutjämning driven av artificiell intelligens (AI) för att bibehålla bildkvalitet.

Det är framförallt vid högre upplösningar eller tyngre spel DLSS gör som mest nytta. Under en direktsändning med nästa expansion för The Elder Scrolls Online i fokus presenteras därför en modifierad version med endast kantutjämning – Nvidia Deep Learning Anti-Aliasing (DLAA).

Tekniken är i sig inte ny, utan en avskalad version av DLSS. I DLAA är uppskalningsfunktionen borttagen, vilket innebär att det inte blir något prestandalyft då bilden renderas i ursprunglig upplösning. Istället nyttjas endast kantutjämningen, vilket blir något mer tungdrivet men ger en bättre bild. Spelare i The Elder Scrolls Online kan alltså välja att byta ut existerande kantutjämningstekniker, däribland Temporal Anti-aliasing (TAA) mot DLAA istället.

You won't get a performance boost out of this, but what you will get is absolutely incredible anti-aliasing. – Rich Lambert, Creative Director på Zenimax Online Studios

Idén till DLAA härstammar från utvecklarna som ligger bakom The Elder Scrolls Online, ett spel som med ett antal år på nacken är tillräckligt lättdrivet för att inte ha någon egentlig nytta av uppskalningen i DLSS. Utvecklarna insåg att den åldrande grafiken däremot kunde få ett välbehövligt lyft av den AI-drivna kantutjämningstekniken.

Baserat på Twitter-inlägg från Alex Tardif på Zenimax Online Studios var det till en början ett experiment där de på egen hand mixtrat med den existerande DLSS-lösningen för att avaktivera uppskalningen. Detta ska sedan ha resulterat i ett samarbete med Nvidia, som bidragit till att färdigställa projektet.

För närvarande är det endast på gång till The Elder Scrolls Online, där det ska debutera tillsammans med DLSS när nästa uppdatering lanseras. Precis som med DLSS krävs ett grafikkort ur antingen Geforce RTX 2000-serien eller Geforce RTX 3000-serien. Huruvida Nvidia planerar vidareutveckla DLAA för implementering i andra spel framgår inte.

Vad tror du om DLAA ställt mot andra AA-tekniker? Vill du se tekniken i andra spel?