I takt med att AMD och Intel pressar ur allt mer av sina processorer från fabrik lämnas mindre utrymme kvar för överklockning av slutanvändare. Ett område där det fortfarande finns gott om svängrum är primärminnet, såsom DDR3, DDR4 och senaste DDR5, där parametrar som klockfrekvenser, timings och spänning kan justeras för att få ut högre prestanda.

För den som inte vill överklocka har Intel sedan länge något kallat Extreme Memory Profile (XMP), som med Core 12000-serien "Alder Lake" uppdaterades till version 3.0. I praktiken innebär XMP att minnestillverkare kan leverera minnen med förinställda profiler, vilka användare enkelt kan aktivera i BIOS/UEFI för att få ut bättre prestanda än vanligt, utan att behöva överklocka manuellt.

Hwinfo-RAMP.PNG

När den populära övervakningsmjukvaran Hwinfo uppdateras adderas preliminärt stöd för AMD RAMP, som enligt Computerbase (tyska) är en förkortning för Ryzen Accelerated Memory Profile. Grundkonceptet är detsamma som för Intel XMP och är tänkt att vara en konkurrent till färska XMP 3.0. AMD har sedan tidigare A-XMP och AMD Memory Profile (AMP), som dock fått ett ljummet mottagande från partnertillverkare.

Alder-Lake-50.jpg

Som referens erbjuder Intel XMP 3.0 tillverkare fler inställningsbara profiler än tidigare, tre istället för två. Den stora nyheten handlar dock om ytterligare två profiler som finns tillgängliga för bevandrade slutanvändare. De båda profilerna kan användas för att skapa egna och sedan spara dessa i själva minnesmodulerna.

Detaljerna om RAMP är få, men troligen släpps profilfunktionen först till DDR5 och helt sonika AMD:s kommande arkitektur Zen 4 i Ryzen 7000-serien.

Har du nån gång använt dig av Intel XMP eller överklockar du alltid minnet på egen hand?