I ett försök att göra sig av med tredjepartskakor introducerade Google Federated Learning of Cohorts (Floc). Till skillnad från webbkakor som lagrar information på individnivå lagrar Floc information av större grupper användare. Dessa delas in baserat på bland annat webbhistorik och aktivitet, något som var tänkt att bevara användares integritet i större grad.

Google föreslår ersättare till cookies

Floc mötte dock kritik från både användare och andra teknikjättar. Det implementerades inte i någon annan webbläsare och bland annat publiceringssystemet Wordpress valde att blockera Floc som standard. Till följd av oro och motstånd överger Google nu Floc och introducerar istället vad de valt att kalla Topics API.

topics.webp

Likt Floc är tanken att informationen som samlas in ska bli mer generell. Istället för grupper ska det istället baseras på intressekategorier, exempelvis olika typer av underhållning. Varje vecka tilldelas Chrome-användare sex kategorier, där fem är baserade på webbhistorik som finns lokalt i webbläsaren och en tilldelas slumpmässigt. Totalt finns 350 kategorier, där uppdelning baserat på känsligare personuppgifter medvetet valts bort.

När en användare sedan besöker en webbsida som där en tredje part efterfrågar information delas tre kategorier, vilka slumpmässigt väljs ut av webbläsaren. Dessa kan då nyttjas för riktade annonser, istället för den exakta informationen de är baserade på, vilket är tänkt att göra det mer anonymt. Användare ska även ha möjlighet att själva redigera sina kategorier alternativt inaktivera kategorier helt.

En prövoperiod för utvecklare lanseras till Chrome under slutet av årets första kvartal, med syfte att utvärdera verktyget i relation till tredjepartskakor. Därefter är det tänkt att justeras baserat på återkoppling från användare innan en skarp lansering. Exakt när detta kan tänkas ske framgår inte.

Tycker du att det här verkar lika dumt som det låter? /UndaC