Molntjänster är numera ett vanligt inslag i vardagen, där ett vanligt användningsområde är utökad lagring för bilder och filer av olika slag. Molnbaserade tjänster av olika slag är särskilt användbart för att nyttja hårdvara som inte finns tillgängligt på en lokal enhet, oavsett om det är utökad lagring eller molnbaserade databaser.

Intels grafikkort Arc försenas till årets andra kvartal

Ett exempel är molnbaserade speltjänster, som gör det möjligt att spela hårdvarumässigt krävande spel även på enklare enheter. Tjänster som Microsofts Xbox Cloud Gaming, Nvidia Geforce Now och Google Stadia erbjuder prenumerationer där spelet körs på hårdvara i deras datorhallar och streamas till användaren. Nu ger sig även Intel in i leken med "Project Endgame", som ska erbjuda prestanda från grafikkorten Arc över molnet.

Project Endgame will enable users to access Intel Arc GPUs through a service for an always-accessible, low-latency computing experience. Project Endgame will be available later this year.

Intel presenterade initiativet under föregående veckas investerarmöte. För tillfället framgår inte mer än att användare utlovas grafikprestanda och låg latens, samt att det planerar lanseras senare i år. Då grafikkorten i Arc "Alchemist"-familjen är spelorienterade är det möjligt att Project Endgame inkluderar en speltjänst i stil med Nvidias Geforce Now, där användare kan hyra prestanda motsvarande ett Geforce RTX 3080 genom molnet till sina spelsessioner.

Även om namnet "Endgame" drar tanken till spel är det möjligt att tjänsten riktar sig till mer än bara underhållning. Intel nämner inte explicit spel eller gaming och andra teorier inkluderar uthyrning av grafikprestanda till kryptotjänster eller metaverse-relaterade tjänster.

Är du intresserad av att "hyra" ett Arc-grafikkort genom molnet?