När det kommer till tangentbord finns där ungefär lika många preferenser som det finns produkter och marknaden nära på svämmar över av modeller i olika konfigurationer. För de som inte ger sig på att bygga tangentbord från grunden är det ofta val om olika formfaktorer, med olika brytare och val om extra media- och makroknappar samt belysning som gäller.

Nu presenterar svenska Xtrfy tangentbordet K5 Compact, som landar precis på gränsen mellan att bygga själv och färdigkonstruerade tangentbord. Som namnet avslöjar är det en kompakt modell i 65-procents-format, vilket innebär att det bland annat gör avkall på numeriska tangenter men behåller piltangenterna. Det är dock inte bara som är K5 Compacts främsta egenskap. Utöver kompakt är det till stor del modulärt och allt från brytare till kablage kan anpassas.

3KHSEmbw.jpeg
ubyJaoxA.jpeg
mJgZZYJA.jpeg
MssQU9bw.jpeg
jtvOS39w.jpeg

Brytarna är monterade med fästen för hot-swap och kan därmed bytas mot andra hot-swap-brytare av MX-typ utan att behöva lödas. Det är även möjligt att byta keycaps och stabilisatorer utan större besvär och tangentbordets ram och kabel är löstagbara. Allt detta kan skräddarsys och väljas på Xtrfys webbsida, där det går att på egen hand bygga och välja mellan exempelvis olika brytare, färger, keycaps och layout för språk.

Skärmbild 2022-02-21 170339.png

Utöver modulära egenskaper har K5 Compact en polling rate på 1 000 Hz och ska enligt Xtrfy vara snabbare till följd av en ny teknik där alla tangenter läses av i intervall om en halv millisekund för att detektera eventuella knapptryckningar. Det kompakta formatet innebär ett mått om 360 × 172 × 44 mm och plats för 68 tangenter. Det finns inga extra platser för media- eller makrotangenter, däremot går det att välja keycaps med extra symboler på kanterna för att representera alternativa funktioner.

För den som inte vill välja till något på egen hand lanseras K5 Compact även i två standardutföranden i vitt respektive svart, där det utrustas med brytare av typen Kailh Red och RGB-belysning. Prislappen börjar på 1 290 kronor, men varierar sedan beroende på eventuella tillval. Tangentbordet kan antingen levereras i delar för den som vill montera på egen hand eller monteras av Xtrfy innan leverans.

Är du sugen på att beställa ett tangentbord som byggsats och pussla ihop det på egen hand?