Den senaste tiden har uppgifterna kring Nvidias nästa generation av grafikkort haglat tätt. Företaget avtäckte nyligen arkitekturen "Hopper" för datacenter. "Ada Lovelace" blir av allt att döma en parallell historia för konsumentinriktade grafikkort, där allt mer pekar mot att toppgrafikkorten i Geforce RTX 4000-serien får effektuttag om 600 watt.

När det gäller AMD:s efterträdande RDNA 3-arkitektur och Radeon RX 7000-serie är rykteskvarnen mer återhållsam. Nu väljer Youtube-kanalen Moore's Law Is Dead att ändra på den saken, genom att presentera vad han fiskat fram om grafikkretsen med kodnamn Navi 33, som alltså efterträder Navi 23 hemmahörande i RX 6600 och RX 6600 XT. Profilen hänvisar till kontakter inom branschen, men uppgifterna bör ändå tas med en nypa salt. Detta gäller särskilt information om specifikationerna, som sannolikt ännu inte är spikade.

De breda penseldragen är mer tillförlitliga och i enlighet med tidigare rykten menar Moore's Law Is Dead att olika tillverkningstekniker används för RDNA 3-baserade grafikkort, men att Navi 33 endast använder 6 nanometer. Navi 33 ska ta plats i produkter som hör hemma i mellan- och instegsklassen, och därför är kostnadsbesparande inslag att vänta, där exempelvis kombinationen 8 GB GDDR6 över en 128-bitarsbuss framställs som möjligt. Med minnesfrekvens om 18 Gbps ger det bandbredd om 288 GB/s, vilket är något högre än hos Radeon RX 6600 XT.

Navi 33.PNG

Bildkälla: Moore's Law Is Dead

Till skillnad från de strömtörstiga "Ada Lovelace"-ryktena påstås den RDNA 3-baserade mellanklassen stanna kvar i samma härad som Radeon RX 6000-serien. Detta innebär effektuttag runt 200 watt, men med prestanda som för spel i 1080p och 1440p motsvarar Radeon RX 6900 XT. Prestandan i högupplösta 4K UHD ska dock fortfarande vara bättre hos det nu aktuella flaggskeppet, medan ray tracing-sammanhang är mer osäkra. När lanseringen kommer närmare lär fler uppgifter på villovägar bekräfta eller dementera den tidiga laddningen från Moore's Law Is Dead.

Planerar du att uppgradera grafikkortet när nästa generations produkter lanseras? Vilken kombination av pris och prestanda är du i så fall på jakt efter?