Hybridvarianten av hårdvarumässan Computex 2022 är igång, men de kanske största nyheterna presenterades när AMD i måndags morse tjuvstartade med en presentation. Företaget avtäckte då styrkretsarna B650, X670 och X670 Extreme, som lanseras tillsammans med AM5-plattformen och Ryzen 7000 "Raphael" någon gång i höst. Utöver den färska Zen 4-arkitekturen tillverkad på 5 nanometer, lovar AMD nyheter som integrerad grafik, PCI Express 5.0- och DDR5-stöd, samt högre klockfrekvenser.

► Läs alla artiklar från #computex-2022

Det senare demonstreras i ett Blender-test med en ospecificerad Ryzen 7000-variant som når toppfrekvens om 5,5 GHz. I testet besegras Intels flaggskepp Core i9-12900K med en marginal om 31 procent. På Twitter uppmärksammar före detta Anandtech-journalisten Ian Cutress att AMD förtydligar förutsättningarna för testet i en intervju med PC World.

Under PC Worlds intervju med AMD:s Robert Hallock och Frank Azor, förklarar Hallock att företagets Blender-demonstration är helt i linje med en vanlig dator – vare sig överklockning eller exotisk kylning är inblandade. Ryzen 7000-processorn i testet är ett 16-kärnigt utvecklingsexemplar från april månad, och turbofrekvenser i spannet 5,2–5,5 GHz beskrivs som vanligt för modellen. En sluten vattenkylare med radiator i storleksklassen 280 mm står för kylningen.

Exakt effektuttag specificeras inte, men med tanke på att AMD vrider upp det det maximala TDP-värdet från 105 till 170 watt för AM5-plattformen, är det sannolikt att den kommande 16-kärniga toppmodellen är uppe vid den övre gränsen och nosar. Högre effektuttag är också en trend som syns på Intel-sidan, men bolagets snabbaste Core i9-12900KS begränsar 5,5 GHz-nivån till en kärna och detta med strömbudget på 240 watt.

Cutress passar även på att göra en överslagsräkning kring hur det stegrande effektläget kan se ut när nästa generation av processorer från Intel och AMD möts. I en lång tråd av Twitter-inlägg beskriver Cutress balansgången mellan effekt och klockfrekvens, där han spår att Ryzen 7000-serien med 16 kärnor som lägst ligger på 4,7 GHz över 16 kärnor, medan Intel "Raptor Lake" kan slå i taket vid 4,7–4,9 GHz när 8 P-kärnor används, men detta till det högre TDP-värdet 240 watt. Cutress anser att "Raptor Lake"-rykten som talar om 6 GHz är orimliga med de relativt små förändringar som väntar med serien, men hur väl prognoserna stämmer återstår att se.