För ett drygt år sedan lanserade Microsoft Windows 11, efterträdaren till det operativsystem som skulle bli företagets sista. Med den nya versionen är fönsterhantering, säkerhetsfunktioner och stöd för hybridarkitekturer tre stora fokusområden, men för användare är kanske de estetiska delarna mest iögonfallande. Nu framkommer vad designvisionen för Windows 12 kan vara.

Tidigare i veckan presenterade Microsoft Surface-enheter och skarpsynta tittare lade då märke till en Windows-version som skiljer sig från Windows 11. Med den senaste versionen av operativsystemet gäller bland annat rundade hörn, uppdaterade ikoner och centrerat aktivitetsfält, något som kan tas steget längre i nästa Windows-utgåva. Via branschkontakter bekräftar Windows Central att ögonblicksbilden från Microsoft-sändningen ligger i linje med målen för Windows 12, men varför materialet visades under sändningen går endast att spekulera i.

m9dSikmtrdMiDoWwzLvqfn-970-80.png
teZoAqPLSfDkMLEQfoeJwF-970-80.webp

Bildspelets första bild är en förtydligande variant av de synliga designförändringarna, en bild skapad av Windows Central-redaktören Zac Bowden. Den senare skymtades under sändningen.

Windows Central förtydligar ändringarna genom att komponera en egen och mer högupplöst bild av originalet. I korta drag rör det sig om att delar av gränssnittet släpper sargen, där aktivitetsfältet blir en rundad list utan koppling till det digitala skrivbordets kanter. I toppen syns ett sökfält och information från operativsystemets väderapplikation, medan även datum, tid och annan information flyttar från aktivitetsfält till topp.

Hittills har Microsoft inte gjort några officiella uttalanden om Windows 11-efterträdaren, men allt pekar mot att utvecklingen är i full gång. Tilläggas bör att de designförändringar som syns inte nödvändigtvis är huggna i sten, varför framtiden får utvisa om de blir del av Windows 12, en stundande Windows 11-uppdatering eller helt enkelt stannar på idéstadiet.

Är designspråket i Windows 11 ett vinnande koncept, eller föredrar du aningen fyrkantigare operativsystem? Dela med dig av dina tankar i kommentarstråden!