Teknikhöstens stora avtäckanden har rusat förbi och de närmaste månaderna kommer butikshyllorna att fyllas med färska processorer och grafikkort från Nvidia, Intel och AMD. Hos AMD väntar grafikkorten en månad bort, medan de första AM5-processorerna i Ryzen 7000-serien redan finns att köpa. Med Ryzen 7000 och Zen 4-arkitekturen bjuds prestandakliv och högre energieffektivitet, men av forumet att döma är intresset för att uppgradera inte överväldigande.

En möjlig förklaring är att den nya AM5-plattformen frestar på plånboken genom nya dyra moderkort och krav på DDR5-minne. Tilläggas bör därtill att den äldre modellen Ryzen 7 5800X3D med 3D V-Cache-teknik fortfarande kan mäta sig med Ryzen 7000 när det gäller spel. På ryktesväg framkommer nu mer om vad AMD har i kikaren när det gäller 3D V-Cache och andra Ryzen-satsningar, uppgifter som kommer från den hittills träffsäkra Bilibili-användaren "Enthusiastic Citizen".

Den åttakärniga Ryzen 7 5800X3D är ensam att använda AMD:s staplade L3-cacheminne, och i dagsläget finns enligt uppgift inga tecken på att tekniken används hos processorer med fler kärnor än så. Istället talas om sex- respektive åttakärniga efterträdare, som rimligtvis får namn i stil med Ryzen 7 7800X3D och 5 7600X3D. Avtäckande kan ske redan under CES-mässan i början av januari, men Bilibili-profilen menar att tillgänglighet sker från andra kvartalet år 2023.

Under samma kvartal påstås AMD lyfta på locket för styrkretsen A620, som med tillhörande moderkort blir en överklockningsbegränsad inkörsport till AM5-plattformen. Huruvida företaget då också står redo med enklare processorer i Ryzen 3- och Ryzen 5-serierna återstår att se. Senare under året förklaras att så kallade APU-modeller ska släppas, alltså processorer med en starkare integrerad grafikdel. Även där talas om en åtta- och en sexkärnig modell, med stöd för DDR5-minne enligt den lägsta JEDEC-standarden 4 800 MHz.

Avvaktar du med en Ryzen 7000-uppgradering? Kan 3D V-Cache eller enklare modeller få dig att hoppa på tåget? Berätta i kommentarstråden!