När teknikvärldens tillverkare samlades på CES för ett decennium sedan, var majoriteten rörande överens om att 3D för hemmiljö var nästa stora grej – ett måste för varje TV-apparat och även datorskärmar. Denna övertygelse lades snabbt i malpåse, men när Asus nu plockar fram en av de mer påkostade bärbara datorerna, är det också renässans för 3D-skärm.

Datorn i fråga är Proart Studiobook 16 3D OLED, där hälften av det intressanta med enheten avslöjas redan i namnet. Det är en bärbar dator riktad mot skapande yrken, med en färgkorrekt 16-tum stor OLED-skärm i 16:10-format, med 3 200 × 2 000 pixlar och 120 Hz. Skärmen ackompanjeras av den färska värstingprocessorn Core i9-13980HK och övre mellanklassens Geforce RTX 4070 med 8 GB grafikminne. Upp till 8 TB SSD-lagring samt 64 GB primärminne finns också tillgängligt.

1 Asus 3D-laptop.jpg
2 Asus 3D-laptop.jpg
Asus 3D-laptop.jpg

Vid sidan av toppspecifikationer är självklart 3D-funktionen för skärmen den mest utstickande detaljen, och det handlar om en funktion som inte kräver några glasögon. Istället används en egensnickrad lösning kallad Spatial Vision, som använder ögonspårning och extra lager framför OLED-panelen, för att visa separata bilder för varje öga. Givetvis är det också möjligt att skifta till en vanlig 2D-upplevelse. När SweClockers tittar närmare på plats i Las Vegas fungerar det bra.

Både prestandakomponenterna och den speciella skärmen är tydliga signaler på att datorn hamnar på de övre pinnarna i prisstegen, men exakt prisnivå och tid för lansering är i skrivande stund okända.

Sponsormeddelande

Elgiganten sponsrar SweClockers bevakning av CES 2023

Är du på jakt efter det senaste inom hemelektronik? På Elgiganten finns allt en teknikfantast kan önska sig inom bland annat gamingprodukter, datorer och datorkomponenter. Alltid med prismatchning* och fri frakt över 500 kronor.

Månadens gamingdeals hos Elgiganten

* Vi strävar alltid efter att ha det lägsta priset på marknaden. I de fall vi inte lyckas, ger vår prismatch dig det lägsta priset på våra produkter. Vår prismatch gäller gentemot alla svenska konkurrenter och vid köptillfället. Allt du behöver göra är att dokumentera och visa att produkten kan köpas till angivet pris.