Organisationerna bakom marknadens många webbläsare slåss med näbbar och klor för att locka användare. Chromium ligger numera till grund för många, och med endast viss förändring sitter Googles Chrome kvar på tronen som mest populär. Webbläsaren kritiseras dock ofta för att vara tungdriven och minnestörstande, men nu ämnar Google råda bot på detta.

Efter ett avtäckande under slutet av 2022 rullar nu en Chrome-uppdatering ut på bred front, där de två prestandaorienterade funktionerna Minnessparläge och Strömsparläge ingår. Förstnämnda innebär helt enkelt att flikar som inte använts på ett tag hamnar i viloläge. De är alltså fortsatt öppna men inte aktiva, vilket låter ett antal megabyte användas av andra flikar eller program.

minnessparläge.jpg
prestanda.jpg

En liten mätare till höger i sökfältet visar exakt hur mycket minne en flik i viloläge sparat. Läget kan inaktiveras för webbplatser som användaren väljer, men hoppar inte igång för flikar som spelar upp ljud eller video, har aviseringar eller delvis ifyllda formulär. Funktionen kan även stängas av helt och hållet via inställningarna hos Chrome, men är aktiv som standard.

Även strömsparläget är igång som standard, men endast hos bärbara enheter. Här handlar det om att Chrome drar ned på bakgrundsaktiviteter och animationer, antingen när datorns batteri sjunker till 20 procent, eller så snart den inte är ansluten med laddare. Det är okänt hur mycket detta kan göra för batteritiden, men Google menar att minnessparläget kan minska minnesanvändningen med 30 procent.

Brukar du som Chrome-användare besväras av hög minnesanvändning, eller kan du hålla antalet öppna flikar på en rimlig nivå?