I slutet av oktober 2022 började IKEA sälja sin nya förbättrade hubb för smarta hemmet-prylar, Dirigera. Den ersatte den gamla Trådfri-hubben och använder en ny mobilapplikation för att styra anslutna tillbehör. Hubbens stora säljargument är stöd för Matter-standarden som ska göra att tillbehör från olika tillverkare fungerar ihop utan olika bryggor, och inte riskerar att sluta fungera om tillverkaren till exempel går i konkurs.

fredrik-ikea.jpg

Fredrik Norrlid. Bild: IKEA

När Dirigera släpptes ingick inte Matter-stödet och Ikea lovade att det skulle komma med en uppdatering inom några månader. Ett drygt år senare har det fortfarande inte dykt upp och tystnaden är kompakt. Så tyst att en del kunder har börjat undra om det någonsin kommer The Verge rapporterade att IKEA säger att företaget behöver mer tid för att bli klara med uppdateringen, och när vi får tag i möbeljättens svenska pressansvarige, Fredrik Norrlid, ger han ungefär samma svar.

Vi vill säkerställa att våra produkter uppfyller de högsta kvalitetsstandarderna och därför har uppdateringen försenats under en tid. Vi behöver helt enkelt mer tid för utveckling för att säkerställa bästa möjliga funktionalitet. – Fredrik Norrlid, IKEA

IKEA är enligt Fredik Norrlid långsiktigt engagerade i Matter-standarden och kommer att lägga till stöd för det "inom den närmaste tiden", för att låta Dirigera-hubben kommunicera med andra produkter och plattformar som också stödjer Matter. Fredrik Norrlid kan däremot inte ge något preliminärt datum för när uppdateringen kommer vara färdigställd, men upprepar att Matter-stöd definitivt är på väg.