Enligt en rapport från blockchain-forskarna på TRM Labs fördubblades mängden kryptovaluta som stals i hackerattacker under de första sex månaderna 2024 i jämförelse med samma period förra året. Hackare beräknas ha kommit över sammanlagt 1,38 miljarder dollar, motsvarande över 15 miljarder kronor från årets första dag fram till den 24 juni 2024.

Det är värdeökningen av kryptovalutor som bitcoin och ether som gjort cyberkriminella mer motiverade att attackera kryptotjänsterna, då de potentiellt kan komma över större belopp om de lyckas, enligt TRM Labs policychef Ari Redbord.

Precis som tidigare är hackarnas vanligaste tillvägagångssätt att utnyttja säkerhetsbrister i så kallade smarta kontrakt samt attacker på privata nycklar och seed phrases – hemliga koder som skyddar kryptovalutorna.

Liksom förra året är det också ett fåtal stora attacker som bidragit till att hackarnas byte uppgått till så stora summor. De fem största attackerna stod nämligen för 70 procent av den totala mängden som stulits i år. Ett exempel på det är när bitcoin till ett värde av omkring 308 miljoner dollar stals från den japanska kryptobörsen DMM Bitcoin i slutet av maj.