Slutsats och sammanfattning

Det är lätt att dra på smilbanden när sista sidan av Geforce GTX Titan-recensionen ska skrivas. Grafikkortet är en klart lysande stjärna i vad som annars antogs bli en ljummen grafikkortsvår, där både AMD och Nvidia flaggat för förseningar inför nästkommande generation.

GeForce GTX Titan_Press_Final_Staged_Page_45.png

Prestandamässigt visar Geforce GTX Titan utmärkta resultat. Kortet är i runda slängar 40-50 procent snabbare än Geforce GTX 680, och lägger även AMD:s toppmodell Radeon HD 7970 GHz långt bakom sig. Visserligen når modellen inte upp till dubbelkort som Geforce GTX 690 eller Asus ROG Ares II, men för en ensam grafikprocessor är det ändå imponerande siffror och fullt tillräckligt för vad som generellt behövs vid spelande i 1920x1080 pixlar.

Även rent fysiskt handlar det om ett bygge i toppklass. Kylaren är rejält tilltagen jämfört med lillebror Geforce GTX 680, vilket öppnar upp för förhållandevis sval och tyst drift. Den nakna metallen ger även ett disktinkt utseende i linje med Geforce GTX 690, vilket tilltalar redaktionen och säkerligen många andra.

Allt är dock inte perfekt ens för Geforce GTX Titan. Två kort i SLI fungerar generellt bra, men tre sammankopplade ger upphov till en rad prestandaproblem. Kombinationen trippel-SLI och tre skärmar i surround rekommenderas endast för hårdhudade entusiaster, som inte har något emot timme efter timme med drivrutinsjonglerande och magisk handpåläggning.

Även GPGPU är ett svårt kapitel som är knivigt att bedöma. Specifikationerna visar att kapaciteten finns, men utan rätt mjukvaror på plats är den svår att utnyttja. Tänkvärt är att programvaror som Adobe Photoshop eller Sony Vegas ofta bara drar nytta av en bråkdel av grafikkortens prestanda, vilket gör att enklare modeller oftast fungerar lika bra.

Sammanfattningsvis är Geforce GTX Titan ett övertygande grafikkort, med rekordmycket råprestanda på en ensam grafikprocessor. Hög byggkvalitet, kompetent kylare och låg ljudnivå är ytterligare punkter som imponerar stort.

Smakar det så kostar det dock, och med en rekommenderad prislapp på saftiga 9 099 kronor är GTX Titan knappast något för alla. Den på jakt efter världens snabbaste grafikkort med ensam GPU bör dock gräva extra djupt i plånboken.

Geforce GTX Titan innehåller världens snabbaste grafikprocessor och är det kraftfullaste grafikkortet i sitt slag.

Fördelar:

  • Världens snabbaste grafikprocessor

  • Kompetent kylare och bra design

  • Mindre bekymmer tack vare en ensam GPU

Nackdelar:

  • Hög prislapp

  • Prestandaproblem med flera grafikkort i SLI

  • Tekniska problem med multiskärmslösningar

Pris vid publicering: 9 099 kronor

Lägsta pris

Modell

Lägsta pris

Asus Geforce GTX Titan

Gigabyte Geforce GTX Titan

Zotac Geforce GTX Titan

EVGA Geforce GTX Titan

Gainward Geforce GTX Titan

EVGA Geforce GTX Titan SC