Test: Batteritid

Det första batteritestet är utvecklat av SweClockers för att simulera surfning. Adobe Flash är exkluderat för att göra testet plattformsneutralt och större delen av belastningen kommer istället från HTML5 och Javascript. Det andra testet är uppspelning av ett videoklipp på repeat. PCMark 8 står för det tredje testet, som med testslingan Creative och OpenCL-acceleration återspeglar ett scenario med tyngre användning. Skärmens ljusstyrka låses till 150 cd/m2.

När Dell tillkännagav XPS 13 fick de slimmade skärmramarna dela rampljuset med batteritid på uppemot 15 timmar. Detta gäller dock endast med Full HD-skärm, för den högupplösta SweClockers testa idag anges omkring elva timmar vid surfning och åtta timmar vid videouppspelning.

Först ut är SweClockers skräddarsydda surftest och här landar Dell XPS 13 en bit under specifikationen. Med det sagt handlar det om strax över åtta timmar, ett resultat som fortfarande är bättre än många Ultrabook baserade på Intel Haswell.

Skillnaden är försumbar vid videouppspelning, vilket gör att XPS 13 blir omsprungen av många tidigare testade enheter. Åtta timmar är dock ett fortsatt bra resultat, i synnerhet med den högupplösta skärmen i åtanke.

När vi går över till den syntetiskt produktivitetssviten i PCMark 8 stannar datorn vid strax över fyra timmar, mer eller mindre vad som väntas av en Ultrabook i den här prisklassen. Drifttiden för Dell XPS 13 är överlag bra och med den högupplösta skärmen i åtanke riktigt bra, men det finns en liten parentes i sammanhanget.

Dells adaptiva ljusstyrka

Adaptiv ljusstyrka ser till att automatiskt sänka och höja ljusstyrkan beroende på omgivningen. För en rättvis jämförelse mellan olika system slås denna finess alltid av och redaktionen kalibrerar skärmarnas ljusstyrka till 150 cd/m2. Normalt är att dessa stängs av under de avancerade inställningarna för energialternativ och även i Intels grafikdrivrutiner.

I fallet XPS 13 har dock Dell valt att implementera en annan variant, som höjer och sänker ljusstyrkan beroende på innehållet som visas på skärmen. Problemet är att denna inte går att inaktivera, men samtidigt handlar det om mindre variationer och skillnaden är så pass liten att det krävs ett tränat öga för att se den.

Trots knappt märkbara skillnader har detta en inverkan på SweClockers mätvärden, då skärmen inte är genomgående klistrad till 150 cd/m2. Variationerna är dock så pass små att de inte bör ha någon betydelsefull inverkan på batteritid.