Test: Prestanda vid överklockning

Överklockning på papper i all ära, mest intressant är givetvis reella prestandavinster. Redaktionen laddar med några snabba tester för att se vilka fördelar frekvenshöjningarna innebär.

Att Ryzen 7 1700 är identisk med resterande modeller syns extra tydligt vid överklockat läge. Processorn sätter stopp runt 4,0 GHz utan att dra på spänningen allt för mycket. Med resultaten i hand är det identiskt med andra Ryzen-modeller i samma klockfrekvens, vilken inte är helt oväntat.

Samma resultat fortsätter även i Blender där överklockade Ryzen 7 1700 producerar identiska siffror jämfört med 7 1800X. Detta innebär ett rejält lyft och en prestandaökning runt 27 procent från referensfrekvensen.

Vidare till Battlefield 1 så speglar Ryzen 7 1700 sin storebror återigen i överklockat läge. I den lägre upplösningen tjänar Ryzen 7 1700 runt 11 procent i prestanda, jämfört mot dryga 3 procent för 7 1800X. Med högre detaljnivå blir skillnaderna betydligt mindre med cirka tre procent i prestandavinst för Ryzen 7 1700.

Vidare till Witcher 3 så är prestandavinsten inte alls lika stor som i tidigare spelet i någon av upplösningar. Den lägre detaljnivån ger en vinst på 8 procent jämfört med referensutförandet. Vid uppvriden upplösning sjunker prestandavinster till dryga 3 procent.

Sist men inte minst är Fallout 4 som tar nytta av de förhöjda klockfrekvenserna. Ryzen 7 1700 får en prestandavinst runt 14 procent i samtliga upplösningar. Trots denna ökning i prestanda når samtliga Ryzen-modeller knappt upp till någon av modellerna från Intel i tabellen.

Med uppskruvade frekvensen medföljer även uppskruvad spänning för Ryzen 7 1700, som även här hamnar när 7 1800X. Redaktionens exemplar hamnar något högre än Ryzen 7 1800X, dock med blygsamma 5 watt. Kort och gott handlar det fortfarande om samma arkitektur där olika exemplar beter sig liknande vid samma klockfrekvens och spänning.