Panel, skalning, HDR och ljus

Acer XV273K använder ett matt filter som blir blankare ju längre åt sidorna i vinkel vi kommer. Det tar inte bort formerna från direkta reflexer. Ett fönster med dagsljus kan därför fortfarande teckna sig, med fönsterspröjs och allt, som en synlig rektangel i skärmen.

Filtret dämpar sekundära reflexer med gott resultat. Vi kan spegla oss själva i skärmen men inte urskilja några detaljer. Vi får se en diffus kontur teckna sig mot den ljusare väggen.

Acer-XV273K_reflex.jpg

Filtret har en viss struktur och denna spräckliga struktur blir synligare ju längre från sidan du befinner dig samt hur ljusstark du kör skärmen. Rakt framifrån märks det inte. Du kanske kan börja ana strukturen mot kanter och hörn ifall du sitter nära skärmen. I vinklar blir skärmen också mörkare. Inte det bästa filtret vi sett men det ska samtidigt mycket till i fråga om din känslighet för att bli problematiskt.

Kortfattat om panelen hos XV273K

  • Matt reflexfilter med svagt synlig struktur

  • IPS-panel med förväntade egenskaper i form av goda betraktningsvinklar

  • Testexemplaret är uniform över ytan utan kantblödningar eller andra avvikelser

  • Hög pixeltäthet gör att skalning från 1 920 × 1 080 och 2 560 × 1 440 pixlar fungerar med bra resultat och är en strategi för att öka bildfrekvensen i spel

  • Det blir generellt högre bildkvalitet av att skala genom GPU

  • Flimmerfri belysning

  • Ljusstyrkan är 100–490 nits

  • Direkt ur kartong lyser skärmen med 425 nits vilket är väldigt ljust

  • Lägre ljusstyrka än 100 nits är önskvärt för mörka rum

  • Kontrastförhållandet är ca 1 000:1 – typiskt för IPS

  • Hanterar HDR-signal men klipper bildnivåer vilket gör HDR mindre användbart hos skärmen

Testexemplaret är fritt från synliga besvärligheter likt kantblödningar och skiftande färger. Det är en enhetlig bild som möter oss. Dock verkar panelen skifta i ljusstyrka något, men det visar sig vara reflexfiltret som i vinkel gör bilden mörkare.

Panelens mätbara kontrastförhållande är cirka 1 000:1 vilket är normalt för en IPS-panel. Belysningen är flimmerfri och skärmen är förhållandevis ljusstark då den når nästan hela vägen till 500 nits. Den är också ganska ljusstark även med Brightness-reglaget i botten.

Brightness

Ljusstyrka

Lämpligt rum

100

489 nits

Atrium

80 (förval)

425 nits

Ljust kontor med panoramafönster

38

300 nits

Ljust kontor vid solsken

22

200 nits

Kontor, dagsljus

4

120 nits

Dämpad belysning, kväll

0

100 nits

Bör gå lägre för mörka rum

VRB-funktionen för eftersläpsreducering adderar som följd av hur det fungerar ett flimmer till bilden och tar ned ljusstyrkan. VRB: Normal ungefär en halvering och VRB: Extreme minskar ljusstyrkan till mindre än en tredjedel. Sänker vi Brightness-reglaget påverkas även vitbalansen som blir blåare ju lägre ljusstyrka vi kör hos skärmen.

HDR är misslyckat på XV273K

XV273K följer VESA DisplayHDR 400-klassificeringen. Denna klass har vi tidigare konstaterat inte har nog med dynamiskt omfång för att reproducera HDR, High Dynamic Range, i ordets rätta bemärkelse.

Det dynamiska omfånget finns inte där. Men skärmtillverkaren kan fortfarande ta tillvara på det informationstätare (fler nyanser, större färgomfång) innehållet i HDR-signalen och göra det bästa av situationen. Vilket då XV273K heller inte gör utan den klipper sönder HDR-bilden genom att återge ljusa nyanser som helt vitt.

Acer-XV273K_HDR_sdr-versionen.jpg
Acer-XV273K_HDR_klipper.jpg

HDR-läget är därför tämligen meningslöst. Bilden blir endast för ljus. Och det ser lika ut oavsett anslutning och grafikkort. Vilket är samma problem som vi konstaterat hos flera andra HDR-kapabla skärmar. Dock inte den nämnda Asus PG27UQ som visar upp utmärkta HDR-egenskaper. Ännu ett exempel på att likadan LCD-panel inte garanterar likadan bild.

Det här med att visa HDR

Observera att effekten i bildexemplen på HDR är simulerad i syfte att illustrera olikheterna och hur mycket av informationen som klipps bort. Det är omöjligt att med jpeg-bilder visa exakta skillnader på SDR och HDR. Bilden är från 1m30s sekunder in i detta Youtube-klipp. Du vet ifall Youtube använder rätt codec för HDR genom att använda "statistik för nördar"-funktionen (högerklick på videon) där "color" ska beskrivas som smpte2084. Ifall den beskrivs som bt709 körs SDR-versionen av klippet.

Värt att påpeka är att ifall du aktiverar HDR i Windows måste du själv ställa om XV273K i Mode:HDR-läget. Annars får du HDR-bilddata applicerat inom SDR-omfång vilket ger en alldeles grå och matt bild. Denna process är faktiskt onödigt omständlig på grund av hur menysystemet fungerar med dess tröghet och där varje steg aktiverar en förändring i skärmen.

Skalning fungerar bra för spel

Den 27-tum stora 4K-panelen är som skrivet inte obekant. Vi har i tidigare test av Asus PG27UQ konstaterat att dess höga pixeltäthet och goda kvalitet gör att vi kan skala från 1 920 × 1 080 och 2 560 × 1 440 pixlar utan problem. Bilden blir väldigt bra i spel och ser ofta bättre ut än många enklare spelskärmar tack vare panelen och dess tätare pixelstruktur.

Detta är en fördel om du har svårt att rendera spelen i 4K-upplösning. Kör 2 560 × 1 440 istället och behåll en högre bildhastighet. För Windows och reproduktion – och förstås produktion – av foto och grafik är 3 840 × 2 160 pixlar förstås att föredra. Där anpassar du istället skalningen.

Generellt blir resultatet bättre av att skala via GPU, det vill säga att köra en 3 840 × 2 160 pixlar-signal till skärmen men rendera spelet i exempelvis 2 560 × 1 440 pixlar. Matar du en lägre upplösning via signalen likt en 2 560 × 1 440-signal och låter XV273K stå för uppskalningen blir resultatet helt enkelt lite knöligare.

Grafikkortet gör detta jobb bättre och det resulterar i lugnare och mindre pixlig bild. Skärmens egen skalning tenderar att skapa tydliga konturer, trappstegseffekt, så kallade "jaggies".