Asus ROG Zephyrus G14 – Ryzen 9 4900HS och Geforce RTX 2060 Max-Q

Asus ROG Zephyrus G14 – Ryzen 9 4900HS och Geforce RTX 2060 Max-Q

Asus ROG Zephyrus G14 är en kompakt bärbar speldator, som med AMD "Renoir" utlovar världsledande prestanda i sin storleksklass.

Batteritid, ljudnivå och värmeutveckling

Batteritiden är en av de viktigare faktorerna för många vid valet av bärbar dator, men är sällan prioritet på speldatorer. Med förbättringarna inom energieffektivitet i nya Ryzen 9 4900HS tillsammans med ett stort batteri på 76 Wh bör modellen kunna nå ganska imponerande resultat vid exempelvis videouppspelning. Vårt batteritest är baserat på tre vanliga användningsområden.

Mediekonsumtion i form att strömning där en Youtube-video i upplösningen 1080p i fullskärm spelas upprepat. "Work Test" i PCMark ska simulera lätt till medelhög arbetsbelastning i form av ordbehandling, kalkylark, webbsurf samt videochatt. Det tredje testet i PCMark heter "Creative Test" och medför en tyngre last med fotoredigering, videoredigering, videokodning och spel.

För att ge en så rättvis jämförelse som möjligt mellan olika modeller har vi valt att stänga av alla funktioner för automatisk justering av ljusstyrka på bildskärmen och även vissa energibesparingsfunktioner. Ljusstyrkan är låst till 150 nits för samtliga modeller i testet.

Videouppspelningstestet imponerar med ett resultat på strax under 7 timmar, vilket placerar modellen mitten av tabellen mellan Lenovo Thinkpad X390 och Microsoft Surface Laptop 3. Ett godkänt resultat måste man säga. Man får ju dock ta med i beräkningarna att Asus Zephyrus G14 har en fördel med betydligt större batteri än resterande modeller i testet, men också mer högpresterande komponenter. Något som blir tydligt i resterande tester.

PCMarks "Work Test" simulerar en hel del tyngre uppgifter blandat med vardagliga lättare uppgifter, som väntat hamnar Zephyrus G14 längre ner i grafen denna gång då processorn belastas betydligt mer. Resultatet är ändå respektabelt med 4 timmar och 26 minuter, cirka 1 timme bakom Surface Laptop 3. Slutligen har vi det tyngsta testet, PCMark "Creative Test", som simulerar bland annat foto- och videoredigering samt mediakodning och avkodning.

Här är ett område där Zephyrus G14 kan sträcka på benen rejält och dra nytta av prestandan som finns att tillgå. Trots detta hamnar modellen endast cirka 20 minuter bakom Surface Laptop 3. Tänker man sig ett realistiskt scenario inom detta arbetsområde bör man också ha i åtanke att Ryzen 9 4900HS utför arbetet betydligt snabbare än 15 W-varianterna, snabbare kan gå in i strömsparläge och väger därmed upp batteritiden med råprestanda.

Ljudnivå

För att testa ljudnivån i olika scenarion använder vi dels samma tester som ovan, men även Cinebench R15 och Prime95 som representerar tyngsta möjliga last eller så kallat worst case scenario. I detta fall har vi också mätt ljudnivå i spel där Dota 2 används för att testa ljudnivån och prestanda i de olika prestandalägena på Asus ROG Zephyrus G14. Bakgrundsbrus i rummet uppmäts till 33 dBA och ljudnivån mäts 20 cm ovanför tangentbordet.

IMG_6607.jpg

Fläkten på Asus ROG Zephyrus G14 snurrar konstant även när datorn inte belastas, vilket ger en lägsta nivå på 36 dBA. Ljudnivån är inte störande och knappt hörbar med hörlurar på huvudet. Genom testerna för videouppspelning och Cinebench behåller datorn sin lägsta nivå och trots åtta rundor i flertrådade Cinebench R15 varvar inte fläktarna upp utan behåller lägsta möjliga hastighet och håller på så sätt ljudnivån kvar på 36 dBA.

I PCMarks "Work Test" körs fläktarna till större delen i sin lägsta nivå och det är endast i slutet av testet fläktarna blygsamt varvar upp. Ljudnivån uppmäts till 38,3 dBA när programmet kör igång flera videosamtal samtidigt och därefter stora kalkylark.

I PCMarks "Creative Test" är det ungefär samma historia som tidigare där större delen av testet körs med fläktarna i sin lägsta hastighet och när vi kommer till videoredigering samt speltestet varvar dom upp och stannar vid en ljudnivå på 38,3 dBA.

Både stresstestet och speltestet i "Performance"-läge tvingar snabbt upp fläktarna rejält och under normala spelsessioner kan man räkna med att fläktarna kommer att ligga på denna nivå eller strax under. Mätaren visar 50,2 dBA och det går tyvärr inte att säga annat än att det låter väldigt mycket.

Ändrar vi till datorns "Silent"-läge sjunker ljudnivån rejält till 42,8 dBA som subjektivt upplevs som en väldigt rimlig nivå, där fläktarnas ljud inte stör förutsatt att man använder hörlurar. Dessvärre sjunker också spelprestandan signifikant med cirka 55 procent.

Subjektivt upplever vi att Asus ROG Zephyrus G14 klarar av låg- till medelhög belastning med suveräna ljudnivåer. När det däremot blir tung belastning på både processor och grafikkort blir det snabbt obehagligt höga ljudnivåer. Om möjligt så skulle vi rekommendera att använda "Silent"-läget så ofta det går för en behagligare ljudnivå.

Värmeutveckling

Värmeutvecklingen mäts via IR-termometer på ett flertal punkter över hela datorn medan stresstestet i Prime95 körs. I detta fall kör vi även Furmark för att samtidigt stressa grafikkortet. Mätningarna sker efter en timmes belastning och utförs vid en rumstemperatur på 23 °C.

IMG_7222.jpg

Chassit och ovansidan av datorn som är tillverkat i aluminium och magnesium håller sig relativt svala under tung belastning i stresstestet. Högsta uppmätta värde på övre delen av datorn visar 44 °C på i centrum strax ovanför tangentbordet.

IMG_7225.jpg

Undersidan av datorn som är tillverkad i plast visar 48 °C som högsta värde i området som korresponderar med processor och grafikkortet. De höga temperaturerna är dock koncentrerade på ett ganska litet område och större delen av undersidan håller sig en bra bit under 40 °C vilket är väl godkänt.

För den prestanda som Zephyrus G14 ändå levererar är värmeutvecklingen inte några som helst problem, då modellen håller sig sval vid traditionella användningsområden och även vid spelande. Scenariot vi testar är absolut worst case scenario så värmeutvecklingen som genereras i testet kommer användaren i praktiken väldigt sällan om inte aldrig att stöta på vid normal användning.

Skicka en rättelse
I samarbete med MSI
25

Sista chansen att B550-tävla med MSI

MSI uppmärksammar B550-styrkretsen med tävling som löper fram till midnatt, och i potten finns Ryzen, moderkort och grafikkort. Läs mer

226

Har du testat Linux?

Veckans fråga handlar om Linux för privat användning och diskussioner pågår flitigt i tillhörande tråd. Svara på frågan och delta! Läs mer

3

Halvtid i SweClockers testlabb – alla tester och guider från första halvåret 2020 samlade

Sommaren är här och testlabbet får några veckors vila innan hårdvaruhösten drar igång. Ta en glass och beta av några artiklar! Läs mer

27

Lian Li perforerar Lancool II Mesh-källaren i jakt på luftflöde

Luftflödesoptimerade lådor är på modet och Lian Li knackar hål i ytterligare en panel för att öka ventilationen. Läs mer

I samarbete med MSI
35

Control med extra ögongodis genom DLSS 2.0

Vi granskar hur upplösningsskalning med DLSS 2.0 i spelet Control påverkar prestanda i 1080p och 4K med ray tracing aktiverat. Läs mer

15

AMD Ryzen Threadripper Pro-familjen får specifikationer

Med 128 banor PCI Express 4.0 och 8 minneskanaler ser Ryzen Threadripper Pro ut att bli Epyc "Rome" med högre klockfrekvenser. Läs mer

20

Anton och Jonas packar upp hemlig modermodem-byggsats

I dagsläget är det inte många hemanvändare som bygger datorer av enskilda kretsar. Det kanske finns en anledning till det. Läs mer

58

Half-Life 3 skrotades som resultat av spretig utvecklingskultur inom Valve

En dokumentär om Valve avslöjar att Half-Life 3 varit under utveckling, men skrotades efter problem med spelmotorn Source 2. Läs mer

28

Youtube är inte skyldiga att lämna ut IP-adresser

Det tyska filmbolaget Constantin Film Verleihs försök att kräva uppgifter från Youtube skördar inga framgångar i EU-domstolen. Läs mer

30

Intel "Rocket Lake" kan få flertrådning som inte matchar kärnorna

Nästa generations Intel-processorer "Rocket Lake" kan bli först med den udda konfigurationen åtta kärnor och tolv trådar. Läs mer

18

Designa SweClockers nästa musmatta

Det är dags för nya musmattor där medlemmarna får vara med och designa och sedan rösta fram motivet som ska prägla mattorna. Läs mer

2

Microsoft arbetar på utökad säkerhet i Windows 10-kärnan

Kernel Data Protection ska utöka systemets skydd mot angrepp som försöker korrumpera data eller söker förhöjda rättigheter. Läs mer