Fractal Design Define 7 Compact

fd_define_7_c-2.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

210 × 474 × 427 mm

Vikt

11 kg

Material

Stål, aluminium, plast

3,5”-platser

2 st.

2,5”-platser

4 st. (2 st. använder samma vagga som 3,5”)

Fläktplatser

4 st. 120/140 mm, 3 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

1 st. Dynamic X2 120 mm, 1 st. Dynamic X2 140 mm

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 2.0, 2 st. USB 3.0, 1 st. USB Type-C, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

1 399 kronor (härdat glas), 1 249 kronor (stålpanel)

Fractal Design Define 7 Compact är ett kompakt miditowerchassi med fokus på låg ljudnivå som går in som en direkt uppföljare till 2016 års Define C. Storleksmässigt är nykomlingen väldigt snarlik men dock inte identisk, då den har växt till några centimeter på både höjden och djupet. Volymmässigt landar Define 7 Compact på cirka 39 liter medan Define C vägde in på 37 liter.

fd_define_7_c-3.jpg
fd_define_7_c-4.jpg

Likt sin föregångare har Define 7 Compact en helt slät frontpanel utan någon lucka eller 5,25"-platser. Den nya modellen har dock uppgraderats när det kommer till materialval, då panelen nu är tillverkad i borstad aluminium istället för borstad plast, vilket ger ett betydligt bättre kvalitetsintryck.

Själva aluminiumpanelen sitter på en ram av plast vilken i sin tur är monterad på chassistommen med snabbfästen. Med ett enkelt knyck plockas hela fronten bort och exponerar fläktplatserna i framkant, där en 140 mm-fläkt ur Fractal Designs Dynamic X2-serie sitter förmonterad.

fd_define_7_c-10.jpg
fd_define_7_c-11.jpg

Frontpanelens baksida är bestyckad med en matta av ljuddämpande material samtidigt som ventilationsöppningarna till insuget är placerade utmed panelens båda sidor. För att hindra uppbyggnad av damm är ventilationsöppningarna utrustade med varsitt vinylfilter, vilka enkelt kan plockas bort och rengöras.

fd_define_7_c-13.jpg

Ett område som uppgraderats rejält från Define C är de lättåtkomliga anslutningarna på chassits topp. Dessa utgörs nu av två USB 2.0-portar, två USB 3.0-portar, en USB Type-C-port kapabel till USB 3.2 Gen2 samt in- och utgångar för ljud. Vidare syns här chassits ström- och resetknapp.

fd_define_7_c-12.jpg

Precis som hos storebror Define 7 och föregångaren Define C är chassit utrustat med ett heltäckande dammfilter i botten, vilket är åtkomligt från framsidan. Detta filter täcker insuget till nätaggregatet samt eventuell fläkt som monteras i chassits golv.

fd_define_7_c-5.jpg

På baksidan hittar vi ytterligare en förmonterad fläkt i form av en 120 mm-variant ur Dynamic X2-serien, vilken är marginellt justerbar i höjdled. Vidare syns sju expansionsplatser för instickskort samt monteringsplatsen för nätaggregatet i botten.

fd_define_7_c-14.jpg
fd_define_7_c-15.jpg
fd_define_7_c-16.jpg

Likt Define 7 slopar Fractal Design sitt "Moduvent"-koncept med Define 7 Compact, där hela chassits tak numera är tillverkad i ett stycke stål med dämpande material utan att blanda in löstagbara plastluckor. Takpanelen sitter med snabbfästen och kan därför enkelt avlägsnas för att avslöja ett förmonterat dammfilter. Under detta filter syns ytterligare monteringsplatser för fläktar.

fd_define_7_c-17.jpg

En mycket trevlig detalj, även denna hämtad från Define 7, är möjligheten att avlägsna hela monteringsramen för fläktarna i taket. Detta gör det dels enklare att montera fläktar och eventuella radiatorer i denna position, men det underlättar även monteringen av komponenter inuti själva chassit då taket inte längre är i vägen vid den processen.

fd_define_7_c-20.jpg
fd_define_7_c-18.jpg

Eftersom det inte längre finns några plastluckor att lossa i taket för att öppna upp ventilationsöppningarna där skickar Fractal Design helt enkelt med en sekundär takpanel för detta ändamål. Vill du använda fläktar eller radiatorer i taket plockar du bort den förmonterade takpanelen och ersätter denna med den perforerade.

fd_define_7_c-6.jpg

Define 7 Compact finns i några olika utföranden gällandes sidopanel, där varianten vi kikar på idag har en panel av ljust tonat härdat glas. Chassit finns även med mörkt tonat glas samt med en solid stålpanel med ljuddämpande material, där den sistnämnda skalar av 150 kronor på modellens slutpris.

Ytterligare en trevlig detalj som ärvs från storebror Define 7 är monteringssystemet för sidopanelerna. Dessa hålls på plats med skruvlösa snabbfästen och är väldigt smidiga att plocka bort med en hand.

fd_define_7_c-7.jpg
fd_define_7_c-35.jpg

Med sidopanelen avtagen möts vi av ett inre som påminner i mångt och mycket om det vi såg hos Define C. Detta innebär en helt öppen layout i huvudkammaren utan varesig lagringsburar eller 5,25"-platser, där de förstnämnda ihop med nätaggregatet har förpassats till en avskild nedre kammare. Huvudkammaren har plats för moderkort upp till formfaktorn ATX, där monteringspunkten för detta omges av en minst sagt generös mängd genomdragningshål för kablar.

Då Define 7 Compact har växt till sig något på djupet kan det numera husera grafikkort med längder upp till 341 mm med fläkten i framkant intakt, vilket kan jämföras med 315 mm hos föregångaren Define C. Utan fläkten fram ryms grafikkort med längder upp till 360 mm. Vidare finns det fortsatt gott om utrymme för luftbaserade processorkylare, där dessa får ha en maximal höjd om 169 mm.

fd_define_7_c-21.jpg
fd_define_7_c-22.jpg

Den bakre delen av skiljeplåten till den nedre kammaren är perforerad, vilket låter exempelvis fläktlösa nätaggregat att avge sin värme upp till den övre kammaren. Här syns även en duo monteringspunkter för 2,5"-enheter, där användaren kan välja att flytta de två medföljande vaggorna från baksidan av moderkortsplåten till huvudkammaren.

fd_define_7_c-23.jpg
fd_define_7_c-24.jpg
fd_define_7_c-25.jpg

På den främre delen av skiljeplåten syns två löstagbara plastskivor, vilka kan avlägsnas för att öppna upp en spalt mellan huvudkammaren och den nedre kammaren. Syftet med detta är för att kunna montera exempelvis en fläkt i den nedre delen av fronten men kanske främst för att tillåta radiatorer i storleksklassen 360 mm att ta plats i framkant och löpa ner till den undre kammaren.

Just dessa plastluckor känns egentligen som det enda egentliga nedköpet från den ursprungliga Define C, där denna istället hade en täckplåt av stål som gav ett högre kvalitetsintryck på insidan.

define_7_c_fans.png

Sett till chassits ventilation medföljer det som tidigare nämnts två fläktar vid köp, en på 120 mm i bakkant samt en på 140 mm i framkant. Totalt rymmer Define 7 Compact sju fläktar i storleksordningen 120 mm medan fyra av de monteringspunkterna kan nyttja 140 mm-fläktar. Fläktpositionen i chassits botten kan endast utnyttjas om den primära lagringsburen plockas bort helt.

define_7_c_rads.png

Gällandes radiatorer för vattenkylning finns det förhållandevis gott om utrymme att montera sådana sett till chassits storlek. I framkant kan modeller i storleksklasserna 360 eller 280 mm ta plats med tjocklekar på upp till cirka 140 mm. I taket kan en 240 mm-variant ta plats förutsatt att minneshöjden hålls på maximalt 40 mm. De sista positionerna syns i bakkant och i botten för 120 mm-modeller.

fd_define_7_c-34.jpg

Moderkortsplåtens baksida erbjuder ett variabelt utrymme för kabeldragning, där detta sträcker sig från 17 mm i den bakre delen till 28 mm mot den främre där merparten av de tjockare kabelansamlingarna kommer att ta plats. Den djupaste punkten är något reducerad mot föregångaren Define C med sina 35 mm, men i slutändan borde det inte göra någon större skillnad.

fd_define_7_c-33.jpg

En trevlig detalj är de många förmonterade kardborrbanden som finns utplacerade på baksidan, vilka brukar underlätta enormt när kablarna ska organiseras. I den främre delen får kardborrbanden sällskap av kabelkanaler, vilket även var fallet med storebror Define 7. Dessa kabelkanaler kan plockas bort vid behov för att öka utrymmet som finns att tillgå för kablar i den främre delen.

fd_define_7_c-28.jpg

Monteringsplatsen för nätaggregatet rymmer enligt specifikation enheter med en längd upp till 165 mm, vilket på pappret är 10 mm kortare än föregångaren Define C. Det är egentligen sanning med modifikation, då specifikationen för Define 7 Compact är med lagringsburen i en position då det även ryms en fläkt i framkant. Flyttas lagringsburen framåt rymmer den utan problem enheter på 175 mm.

fd_define_7_c-29.jpg
fd_define_7_c-30.jpg
fd_define_7_c-31.jpg

Längre fram i samma kammare återfinns den primära lagringsburen. Denna kan husera upp till två 3,5"-enheter med montering via vibrationsdämpade bussningar alternativt två 2,5"-enheter med stum montering. Hela buren är flyttbar i djupled för att låta exempelvis fläktar eller radiatorer ta plats i framkant. Buren kan även avlägsnas helt om man istället vill montera en fläkt i botten.

fd_define_7_c-32.jpg

De sista medföljande lagringsplatserna återfinns på baksidan av moderkortsplåten i form av två vaggor för 2,5"-enheter. Den som vill expandera lagringen bortom dessa platser har därtill möjligheten att köpa till Fractal Designs universalfäste för 3,5/2,5"-enheter och montera upp till två sådana i taket.