Test: Vid samma klockfrekvens

Även om slutresultatet är detsamma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.

För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör redaktionen en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och andra parametrar.

Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå. Vi modifierar inte frekvenser för kommunikationsbussar, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge korrekta resultat.

Att mäta IPC-förbättringar på AMD:s processorer mellan olika generationer Zen-arkitekturer har alltid varit ett spännande moment i en recension. Detsamma kan dock inte sägas om Intels-modeller, där vi sedan år 2015 i princip har skrivit in samma gamla siffror då arkitekturen Skylake har levt oförändrad i ett halvt decennium. Nu har det dock blivit dags för Cypress Cove att äntra scenen med lite nyheter!

Vid det enkeltrådade testet i den gamla trotjänaren Cinebench R15 ser vi hur Intels Rocket Lake-processorer svingar upp med dryg 15 procent högre resultat ställt mot sina Skylake-baserade föregångare. AMD har dock fortfarande ledartröjan på sig i detta flyttalintensiva scenario, där Zen 3-modellerna ligger drygt 8 procent ovanför Rocket Lake.

Vidare mot Cinebench R20, där vi i det enkeltrådade testet ser en prestandafördel på hela 18 procent när Cypress Cove jämförs mot Skylake – ett resultat som är väldigt nära Intels påstådda IPC-ökning med 19 procent hos Rocket Lake. AMD:s Zen 3-processorer fortsätter även här att hålla fanan högt med cirka 7 procent högre resultat än Rocket Lake.

När vi växlar över till det flertrådade deltestet syns tydligt fördelarna från IPC-ökningarna, där Core i9-11900K nästan kan komma ikapp tiokärniga Core i9-10900K. Core i5-11600K presterar här 19 procent bättre än sin sexkärniga föregångare Core i5-10600K när de körs vid samma klockfrekvens.

Med Geekbench 5 har vi möjlighet att kika närmare på mer specifika beräkningsscenarion för prestandavinsterna, då dessa kan delas upp mellan flyttal- och heltalsberäkningar. Vi börjar med flyttalsprestandan, där Rocket Lake uppvisar 16 procent högre prestanda än trotjänaren Skylake vid samma klockfrekvens. AMD:s Zen 3-processorer ligger här 7 procent bättre till än Rocket Lake.

Efter att ha blivit omkörda av AMD i heltalsprestanda i och med lanseringen av Ryzen 5000-serien är nu Intel tillbaka på banan igen. Med Rocket Lake lägger sig företaget på samma nivå som AMD:s Zen 3-processorer och cirka 14 procent bättre till än långköraren Skylake.

Vidare mot spel och även här syns framsteg med den nya arkitekturen. Om vi jämför mot Core i7-10700K som har likvärdigt kärnantal med Core i9-11900K syns ett uppsving på 14 procent i Battlefield V samt 16 procent i Far Cry: New Dawn till den sistnämnda modellen. Resultaten är liknande för Core i5-11600K i Battlefield V, där denna kliver upp med 14 procent mot Core i5-10600K.

Även vid upplösningen 1080p ger Cypress Cove-arkitekturen klara fördelar i spel ställt mot Skylake i de testade titlarna. I Battlefield V kliver Core i9-11900K upp med 10 procent över Core i9-10900K samt 16 procent ovanför Core i7-10700K. I Far Cry: New Dawn är lyftet 11 respektive 14 procent ställt mot Core i9-10900K och Core i7-10700K.