Bland de många aktörerna som ägnar sig åt kringutrustning är Mountain trots namnet ingen jätte, åtminstone inte ännu. Det entusiastinriktade bolaget, som numera ägs av samma moderbolag som står bakom Be Quiet!, började sin resa via Kickstarter år 2020 och har sedan dess lanserat ett par tangentbord med fokus på modulär design.

Mountain Everest Max fick gott omdöme i SweClockers testlabb för några år sedan, varför vi genast blev nyfikna när Mountain under CES 2023 avslöjade att det mindre syskonet Everest 60 var på gång med nordisk layout. Nu har det äntligen trillat in på redaktionen och därför passar undertecknad på att kombinera nyhetsskrivandet med att doppa tårna i lite testande. I korta drag är det ett trevligt och välpolerat bygge, där modulär design kryddar med extra flexibilitet.

MountainEverest60.jpg
MountainEverest60-8.jpg
MountainEverest60-16.jpg

Frontvy där 3 st. USB Type-C-portar återfinns.

MountainEverest60-15.jpg

Sidovy utan numpad monterad, med lock över USB Type-C-porten.

MountainEverest60-9.jpg

Mountain Everest 60 med numpad monterad.

Specifikationer: Mountain Everest 60

Egenskap

Värde

Format

Modifierad 60%

Brytare

Mountain Tactile 55

Hotswap

Ja, stöd för 3-pin och 5-pin Cherry MX

Tangenter

PBT Double-shot

Layout

64 tangenter, nordisk layout

Anslutningar

3 st. USB Type-C

Dimensioner (BxHxD)

115 × 307 × 46 mm

Vikt

768 gram

Belysning

Ja, RGB

Pris vid publicering

€139,99

Som namnet avslöjar siktar Mountain Everest på formatet 60%, men utan att göra avkall på piltangenter. Det bör noteras att det innebär att de klämmer in 64 tangenter istället för de 62 som vanligen associeras med formatet och i praktiken snarare placerar sig mitt emellan 60% och lite större 65%. För den med behov av piltangenter känns dock avvikelsen som en rimlig kompromiss.

MountainEverest60-2.jpg

Everest 60 med numpad ansluten.

MountainEverest60-5.jpg

Både tangentbord och tillbehör anländer i påkostade förpackningar.

MountainEverest60-6.jpg

Tillbehör inkluderar kablage, extra fötter, en extra tangent, verktyg och såklart klistermärken.

Ställt mot det fullstora Logitech K740 som annars agerar arbetshäst på mitt skrivbord ser det väldigt litet ut och formatet är egentligen inte vad jag brukar föredra i skrivsammanhang. Den avgörande skillnaden blir möjligheten att bygga på med flera moduler, där Everest 60 har en tillhörande numpad som kan anslutas på antingen höger eller vänster sida. Det gör dock att det växer en bit på bredden och hamnar betydligt närmare ett fullstort tangentbord.

MountainEverest60-14.jpg

Everest 60 möter min piltangentslösa trotjänare K740.

Det enda jag saknar är snabbknapp för skärmdump, som nu istället kräver att FN-tangenten hålls in samtidigt, alternativt att någon annan tangent offras och ställs om via mjukvaran. Med det sagt är det ett förhållandevis litet problem och det går snabbt att vänja sig vid det mindre formatet. Det bör dock noteras att jag till vardags inte använder någon större mängd specialtecken.

Byggkvaliteten känns gedigen för både tangentbord och numpad, men eftersom den senare sitter fast med en kombination av piggar och magneter riskerar den att lossna om man försöker lyfta hela paketet utan att stödja skarven. Med det sagt känns anslutningen i sig stadig och den glider inte iväg väl på bordet. Det medföljer extra magnetiska fötter för att justera höjden och alla sidoanslutningar har magnetiska lock som skyddar USB Type-C-portarna.

MountainEverest60-11.jpg

Numpad-modulen med kontakten utfälld. I infällt läge täcks kontakten med ett magnetiskt lock.

MountainEverest60-10.jpg

Med reglaget på undersidan kan kontakten även döljas i mitten eller skjutas ut på motsatt sida.

MountainEverest60-12.jpg

Numpad-modulen från sidan.

Det är en förhållandevis minimalistisk design och materialval inkluderar borstad aluminium och mattsvart plast som ger ett välpolerat intryck. Utöver bakgrundsbelysta tangenter löper en tunn ljusslinga runt hela tangentbordet och numpad-modulen. Belysningen kan justeras både direkt på tangentbordet eller via mjukvaran Basecamp.

Att faktiskt få igång mjukvaran var inledningsvis lite struligt och version 1.4 lyckades till en början inte detektera tangentbordet alls. Efter lite detektivarbete visade sig mina VPN-inställningar vara problemet och med det inaktiverat gick det betydligt bättre. Den bästa lösningen visade sig dock vara att uppgradera till betaversionen 1.4.1, som nås genom att bocka i en ruta i Basecamps inställningar.

mountain basecamp.png

Det löste problemet helt och jag har inte stött på det igen efter uppgraderingen. Väl inne i programmet var det inga konstigheter. Utöver uppdatera firmware går det att skapa olika profiler, till vilka det i en stegvis process går att binda särskilda funktioner till specifika tangenter, justera ljus mer detaljerat och skapa egna macron.

MountainEverest60-4.jpg

Lös Mountain Tactile 55-brytare.

MountainEverest60-17.jpg

Endast själva tangenten bortmonterad.

MountainEverest60-18.jpg

När allt monteras bort syns anslutning för brytare med 3 alternativt 5 stift.

mountainswitches.png

Övriga brytarval från Mountain.

Mountain bestyckar sina tangentbord med egendesignade brytare i Cherry MX-stil, som levereras smorda från fabrik och bestyckade med samma stabilisatorer som de Mountain använder till Everest Max. Testexemplaret är utrustat med varianten "Tactile 55", som påminner om Cherry MX Brown. Samtliga är hot swap-varianter och det är enkelt att både montera loss både brytare och tangenter med medföljande verktyg. Till skillnad från Everest Max, där tangenterna är i ABS-plast, uppgraderas Everest 60 till PBT och double-shot.

Brytarpreferens är en högst subjektiv fråga, där jag landar i att de känns behagliga att skriva på, med en märkbar återkoppling vid nedtryck. De är definitivt inte ljudlösa, men konstruktionen med lager av silikonmatta och dubbla lager mjukt skum bidrar till ett dovare och mer dämpat ljud åtminstone inte driver övriga på redaktionen till vansinne under veckans gång.

Det märks att Mountain tagit flera lärdomar sedan lanseringen av Mountain Everest Max. Med Everest 60 känns helt enkelt det mesta betydligt mer polerat, från mjukvara till materialval och generell känsla. Samtidigt behåller de vad som utmärkte det fullstora syskonen – det vill säga ett modulärt utförande med möjlighet att ansluta fler tillbehör. Tyvärr passar inte de tillbehör som medföljde föregångaren, utan det är bara nyare tillbehör och en särskild numpad som passar. Med det sagt rymmer det onekligen stora valmöjligheter i ett litet paket.

I skrivande stund går Everest 60 loss på 139 euro i Mountains egen webbshop, vilket blir lite drygt 1 560 kronor. Med hot swap-möjlighet medräknat är det mycket tangentbord för pengarna, men det finns gott om konkurrens i både samma prisklass och format. Det som verkligen särskiljer Everest 60 är numpad-modulen, men den ingår inte i paketet.

Modulen går att hitta hos svenska återförsäljare för 549 kronor och för att få hela paketet landar priset i praktiken då runt 2 000 kronor istället. Det är fortfarande ett bra val, särskilt för den som vill ha flexibilitet i var numpaden placeras, men inte ett helt självklart sådant.

Fördelar:

  • Robust byggkvalitet

  • Bra ljuddämpning

  • Bra skrivkänsla

  • Hot-swap

  • Utmärkta stabilisatorer

  • Modulär design med möjlighet att ansluta numpad...

Nackdelar:

  • ...men numpaden ingår inte i priset

  • Inledningsvis problem med mjukvaran

Pris vid publicering:

  • 1 560 kronor för Everest 60

  • 549 kronor för Everest 60 Numpad