När PCI Express 5.0-baserade lagringsenheter äntrade marknaden blev det snabbt uppenbart att de absolut är snabbare än sin föregångare. Lika uppenbart blev de att första generationen även alstrar mer värme – väldigt mycket mer. Därför har marknaden fått ta del av produkter med allt mer väl tilltagna metoder för värmeavledning. Kylflänsar som för bara ett par år sedan ansågs väldigt exotiska får idag anses vara hyfsat normala.

Det är här någonstans som dagens testobjekt kommer in i bilden. MSI Spatium M570 Pro Frozr är en SSD-enhet med en förmonterad kylfläns som är lika stor som produktnamnet är långt.

Specifikation

Egenskap

Värde

Gränssnitt

PCI-Express 5.0 x4, NVMe 2.0

Formfaktor

M.2 2280

Garanti

5 år eller 1 400 TBW

NAND

232L 3D TLC

Cache

4 GB LPDDR4

Sekventiell läsprestanda

Upp till 12 400 MB/s

Sekventiell skrivprestanda

Upp till 11 800 MB/s

Strömförbrukning

11,5 W (Skriv)

Kapacitet

2 TB

Kontroller

Phison E26

Pris vid publicering

-

Vid första anblick är det mycket som känns igen från de tidigare första generationens PCI Express 5.0-baserade SSD:er som har funnits på marknaden ett tag. Kontrollern är densamma som tidigare – Phisons E26-modell, men trots detta har läs- och skrivhastigheten ökat något. Detta har gått att göra med en övergång från Microns 1 600 MT/S 3D NAND till 2000 MT/S-varianten av samma NAND.

IMG_9989.jpg

Phison E26 dyker upp igen.

Den första generationens SSD:er i PCI Express 5.0-generationen alstrade en hel del värme. Eftersom den nya generationen har samma kontroller som därtill ska skyffla mer data är det därför lätt att förutsätta att så är fallet nu också. För att kringgå detta har MSI helt enkelt valt att montera en massiv kylare på sin Spatium M570 Pro och återupplivar i samband med detta namnet Frozr.

IMG_9991.jpg

Kontroller från Phison, DRAM-cache från Hynix och minneskretsar från Micron.

Kylflänsen bidrar till att längden på enheten blir hela 95 millimeter och höjden är otroliga 72 millimeter. Undersidan av enheten har kontakt med bottenstycket av kylaren med en thermal pad och ovandelen med både kontroller och DRAM-cachen har en thermal pad applicerad för att sedan ha kontakt med tre värmeledningsrör. Värmeledningsrören leder till en väldigt hög kylfläns och det hela är en tung och påkostad kylare.

IMG_0020.JPG

Tre värmeledningsrör håller enheten svalkad.

Andra tillverkare på marknaden har valt att istället avleda värmen med hjälp av en fläkt för aktiv kylning. Här hoppas MSI att deras fokus på en stor kylfläns istället ska uppnå samma effektiv passivt.

På förhand är det lätt att tänka att den stora kylflänsen kan göra enheten svårt att montera. Hur svårt detta är kommer bero till stor del på hur ditt moderkort ser ut. När vi monterar den på vårat moderkort i testlabbet får vi först montera av bottenplattan på den integrerade kylflänsen.

IMG_0014.jpg

Först måste bottenplattan bort...

IMG_0015.jpg

...Sen går det att få MSI:s bjässe på plats.

Trots detta är det lite knepigt att få plastclipsen att fästa ordentligt. Kortfattat är skruv att rekommendera för att montera MSI:s bjässe.

Temperatur- och prestandatester

Knepig montering till trots, nu är det dags att slå ett öga på hur MSI:s bjässe presterar. Testerna nedan är genomförda med hjälp av Crystal Disk Mark 8.0.4 där enheten utsätts för sekventiella läsningar och skrivningar under lite drygt 10 minuter där enhetens temperatur loggas. Givetvis redovisar vi också den uppmätta hastigheten.

IMG_9985.jpg

Trångt blir det.

Som referens-värde har vi Corsairs MP 700 1TB SSD till hjälp. Referensenheten testas med moderkortets inbygga kylfläns. Vi testar även MSI Spatium M570 Pro Frozr 2 TB med moderkortets inbyggda kylfläns nedan märkt (MB). Därefter testas den ytterligare en gång med den gamle favoriten Elecgear M11 som får stå representant för aktiv kylning, nedan märkt (EGM11).

IMG_0009.jpg

Ett kärt(?) återseende i testlabbet.

Jämför vi MSI:s kylare mot den inbyggda på moderkortet är det en temperaturskillnad på 6 °C som går att skönja. Nu ser det i sammanhanget kanske inte mycket ut för världen men det är värt att notera att vårat ASUS ROG Crosshair X670E Hero har en inbyggd kylfläns som är nästan 20 millimeter hög och 140 millimeter lång.

Jämför vi istället mot den aktiva kylaren från Elecgear är den aktiva kylaren såklart svalare. Ett temperaturdelta på enbart 4 °C får dock ses som imponerande för MSI:s konstruktion. Det bör dock givetvis nämnas att den aktiva kylaren i det här fallet fortsatt har en oacceptabel ljudnivå men det tar vi inte med i bedömningarna i denna artikel.

I ren prestanda så når MSI-enheten upp till utlovad nivå utan större problem. Oavsett vilken kylare vi testar med bibehålls snarlik prestanda. I detta test valde vi att inte köra enheten utan kylning då de snabbt når temperaturer över 100 °C som kan vara skadliga för enheten.

Ingen reovlution i hastighet med andra ord med dock hastigheter som utlovat och ett lyft från föregående generation.

Sammanfattande Tankar om MSI Spatium M570 Pro Frozr 2 TB

Vi har i skrivande stund inte fått en exakt prislapp för enheten på den svenska marknaden, men utgår vi från priserna på snarlika enheter lär det bli i krokarna runt 4 500- 5 000 kronor.

Utan att raljera allt för mycket eller kritisera MSI:s enhet specifikt är det i dagsläget svårt att se den egentliga nyttan för gemene användare för PCI Express 5.0-baserad lagring. Tekniken befinner sig än så länge i ett stadium som känns väldigt tidigt. Visst är denna andra generation något snabbare än tidigare men höga priser och hög värmeutveckling kvarstår som frågetecken. Nästintill alla SSD:er ur denna generation vi har kikat på verkar ha identisk design på kretskortet. I realiteten innebär det att du som konsument har väldigt lite att välja på, mer än vilket företag som satt sin klisterlapp och kylare på enheten.

IMG_0024.JPG

Sticker ut på fler än ett sätt.

Visst är en ny generation kontroller från Phison på gång men de verkar inte lösa de fundamentala problemen med PCI Express 5.0-SSD som konsumentprodukt. Givetvis finns de användare som drar nytta av möjligheten att skyffla mycket data väldigt snabbt. Men med tanke på kompabilitet, pris och kravet på massiva kylflänsar har jag svårt att se PCI Express 5.0 slå igenom stort under året.

IMG_0026.JPG

Påkostat paket.

Vänder vi istället blicken mot MSI:s enhet specifikt är den både imponerande stor och imponerande snabb. Troligt är att du som användare inte kommer ha några problem med väremutveckling på denna enhet. Den faktiska nyttan av den stora kylflänsen kan givetvis diskuteras. Visst gör den sitt jobb galant men med facit i hand känns enheten gjord för dig som under inga omständigheter vill behöva oroa dig för temperaturer. Alternativt är skrytfaktorn med att ha en av de snabbaste lagringsenheterna med den vräkigaste kylaren det som lockar.