Specifikationer och tillbehör

Egenskap

Värde

Kapacitet

250 gigabyte, 320 gigabyte och 500 gigabyte.

Gränssnitt

Usb 2.0.

Hårddisk

Western Digital Caviar WD2500JB.

Rotationshastighet

7200 varv per minut.

Söktid

8,9 millisekunder.

Cache

8 megabyte.

Filsystem

FAT32.

Kylning

Passiv med lufthål.

Storlek

14,1 x 17,1 x 5,7 centimeter.

Vikt

1,3 kilogram.

Garanti

2 års garanti.

Pris

Ungefär 795 kronor.

Vad får man när man köper en My Book Essential Edition? Förutom hårddisken medföljer en usb-sladd, två strömsladdar, en kort bruksanvisning och, ja, det var allt. Usb-sladden är 180 centimeter lång och strömsladdarna är ihopkopplade längre än tre meter. Detta borde räcka för de flesta.

Med vissa externa hårddiskar brukar det följa med en cd-skiva med mjukvara men här har Western Digital varit kluriga och lagt den medföljande mjukvaran direkt på hårddisken. Det här kan möjligtvis vara ett problem om man använder en mycket gammal version av Microsoft Windows, exempelvis Windows 98. I sådana fall måste man först installera usb 2.0-drivrutiner för att använda produkten. Det här är ju dock inte Western Digitals fel.

Eftersom My Book Essential Edition är tillverkad av Western Digital sitter det en sådan hårddisk i det externa hårddiskchassit. I recensionsexemplaret är det en Western Digital Caviar WD2500JB och det är mycket troligt att en sådan modell sitter i alla 250 gigabyte-versioner av den här produkten. Den har en rotationshastighet på 7200 varv per minut, 8 megabyte cache och en söktid på 8,9 ms. En fullt duglig hårddisk för lagring med andra ord.

Western Digital säger att deras externa hårddisk officiellt stödjer Microsoft Windows och Apple Mac OS X. Av den här anledningen kommer hårddisken formaterad med filsystemet FAT32 som stöds av båda operativsystemen. Det här är ett mycket primitivt filsystem och drivrutiner finns till de flesta operativsystem, så produkten stödjer förmodligen fler operativsystem än så. Det kommer vi att undersöka senare i testet.

Trots att FAT32 är ett mycket portabelt filsystem har det många begränsningar. Den största är att filer över 4 gigabyte inte stöds. Vill man lagra stora filer måste man i sådana fall dela upp filen i mindre delar. Eller så kan man helt enkelt formatera disken till ett annat filsystem, exempelvis NTFS (Windows), HFS+ (Mac OS X) eller kanske ext2/3, Reiser, XFS, ZFS eller något annat av de dussin alternativ som finns till Unix/Linux/BSD.