Inledning

Det finns många förändringar i arkitekturen med nya Core i7 och en av de mest omtalade är förstås den integrerade minneskontrollern. Utöver detta är de första moderkorten anpassade för tre minneskanaler, vilket innebär att man bör installera tre identiska DDR3-minnen för maximal minnesprestanda. En annan skillnad är att de optimala minneskretsarna skall klara höga frekvenser med låg spänning och gärna med så bra minnesinställningar som möjligt.

Efter en del testande med olika minneskretsar tycker vi att det kan vara en god idé att hålla ögonen öppna efter moduler som är anpassade till den nya plattformen, om det är ett Core i7-system man skall sätta ihop. Tidiga BIOS-versioner för en del X58-moderkort visade sig helt klart ha bristande kompatibilitet med flera DDR3-minnen, men nu börjar många tillverkare få ordning på detta. För att minimera risken för problem kan det dock vara bra att välja moduler med omsorg.

De nya processorerna är definitivt större till ytan och kan vara en av anledningarna till att man ändrat specifikationerna för kylningen. Med andra ord fungerar inte sockel 775-kylare på Core i7 processorer, om man nu inte får tag på en fästanordning för sockel 1366.

Modell

Lägsta pris

Intel Core i7 920 2,66 GHz Box

Intel Core i7 940 2,93 GHz Box

Intel Core i7 Extreme 965 3,2 GHz Box

Här ser vi priser på de olika processormodellerna och Intel har för en gång skull valt att skicka den billigaste modellen till ett flertal testare (inklusive SweClockers). Anledningen är förstås att det är fler som kommer fundera på att köpa en Core i7 920 för runt 3 000 kr än det är som köper Extreme-varianten för drygt 10 000.