Asus M4A79T Deluxe

Egenskap

Värde

Sockel

AM3

Styrkretsar

AMD 790FX (nordbrygga) och AMD SB750 (sydbrygga)

Storlek

30,5 × 24,4 mm (ATX)

Minnesplatser

4 st. DDR3

PCI-E-standard

2.0

PCI-E-portar

4 st. 16-kanalers

PCI-portar

2 st.

IDE (PATA)

1 st.

SATA

5 st. SATA-300, 1 st. eSATA

RAID (SATA)

RAID 0, 1, 10, 5

USB 2.0

6 st. (upp till 12 med konsoler)

Firewire

1 st. Firewire 400 (upp till 2 med konsol)

Nätverk

1 st. Gigabit Ethernet Realtek 8112

Ljud

7.1 Realtek ALC1200

Cirkapris

2 000 kr

Asus har för närvarande två stycken AM3-moderkort ute på marknaden och M4A79T Deluxe är deras toppmodell. Specifikationerna tyder på att det är ett fullsmetat moderkort där få besparingar har gjorts. Vi börjar med att ta en titt på layouten.

Kortet påminner till en stor del om några av Asus tidigare modeller med sockel AM2+. Detta är dock långt ifrån en nackdel då det rör sig om en ren layout med bra placering av strömmatningen. Heatpipelösningen som täcker både nord- och sydbrygga passerar ganska nära sockeln och kan möjligen vara lite i vägen när en låg kylare ska monteras. Vi hade dock inga problem med de modeller som vi prövade.

På minnesfronten bjuds det på fyra stycken platser. I dessa kan sedan upp till 16 GB DDR3-minne monteras. Phenom II har en maximal officiell minnesklockfrekvens på 1 333 MHz vilket detta kort givetvis stödjer och med lite överklockning är frekvenser bortom 1 600 MHz inga problem.

Asus har tyvärr inte satsat fullt ut när det gäller antalet SATA-portar, utan hamnar här sist med endast fem stycken. Av dessa är det dessutom bara två stycken som är vinklade. De resterande kan tråkigt nog lätt blockeras om ett väl tilltaget grafikkort installeras. Till höger om dessa sitter en vinklad PATA-kontakt.

Blickar man till vänster syns två strömbrytare för att man enkelt ska kunna starta/starta om systemet utan ett chassi. Här hade det varit trevligt med en likadan knapp för att rensa CMOS, så att man sluppe den gamla vanliga bygeln.

För de användare som vill köra flera grafikkort i en Crossfire-konfiguration erbjuder M4A79T Deluxe hela fyra stycken PCI-express x16-platser. Har man tänkt att använda mer än tre kort kan det dock bli lite trångt. Utöver dessa finns det även två stycken vanliga PCI-platser.

På I/O-panelen finner vi förutom sex stycken USB-portar även en Firewire-port och en ESATA-port. De gamla PS/2-kontakterna verkar leva kvar ännu en generation.

Efter en resa in i BIOS känner man snabbt igen sig från andra Asus-moderkort. Under "Ai Tweaker"-fliken ligger allt väsentligt för överklockning, spänningsjusteringar och minneshastigheter. Under "Tools"-fliken återfinns "EZ Flash 2" för enkel uppdatering av BIOS och "O.C. Profile" som ger en möjlighet att spara olika inställningar i separata profiler.