Design

AOC_C24G1_side.jpg
AOC_C24G1_back.jpg

AOC C24G1 följer i stort samma formspråk som G2590PX, vilken jag testat tidigare. Det är en kantlös design med minimal infattning i plast. En diskret grå-svart underkant som är ackompanjerad av en vinröd, mycket subtil linje som löper längs hela undre delen av skärmen.

Baksidan följer i stort samma sobra design som framsidan, även om plasten är mycket ihålig och känns rätt billig så ser det väldigt trevligt ut på lite avstånd. Sparsmakat och mysigt, de vinröda detaljerna hämtas upp snyggt och elegant. Ingenting köparen behöver skämmas för på ett LAN i alla fall.

AOC_C24G1_bezel.jpg

AOC marknadsför denna skärm som "kantlös", eller minimala kanter. Även om detta till viss del är sant så blir det en sanning med modifikation. Infattningen är verkligen minimal som de hävdar, problemet är bara det att när panelen väl tänds så löper det en 5 mm svart kant runt hela panelen som gör att infattningen upplevs betydligt tjockare än vad första anblicken gör gällande.

Jag tycker detta är viktigt att ha i åtanke om man kanske tänkt sig att använda denna skärmen till AMD Eyefinity eller Nvidia Surround till exempel.

AOC_C24G1_fot.jpg

De vinröda detaljerna återkommer även i foten till bildskärmsstativet. Här har AOC hängivit sig åt det lite mer traditionella spelinriktade designen med skarpa kanter och hårda linjer för att ge ett lite traditionellt maskulint uttryck, som så ofta återkommer inom detta segmentet.

Med det sagt så tycker jag trots allt att designen även här är minimalistisk och sparsmakad. Detta faller mig väl i smaken. Stativet är även tungt och stabilt. Det kan se ut som att skärmen står lite svajigt men det finns inga tendenser alls, även vid intensiva spelstunder med knytnävar mot skrivbord. Denna skärm står när andra faller.

AOC_C24G1_high.jpg
AOC_C24G1_low.jpg

Går vi vidare till funktionen så erbjuder stativet möjlighet till att höj och sänkning samt att det går att vinkla den 21,5 grader bakåt och knappt fyra grader framåt. Den går även att vinkla 34 grader åt höger och vänster, för den som vill dela med sig av lite fräscha memes till sin bordsgranne till exempel.

Däremot så finns det ingen möjlighet till att rotera skärmen för att ställa den 90 grader i stående läge. Detta anser jag dock bara är av godo, då böjningen på skärmen gör att stående läge blir väldigt störande. Jag testade med mitt bordsfäste som kan rotera och ni kan ta mitt ord på att denna skärmen i stående läge är inget att hurra för.

AOC_C24G1_curve.jpg

Sen kommer vi till det här med välvning. Personligen så var jag väldigt skeptisk när de första skärmarna som var välvda kom ut och jag har länge ansett det vara något förbehållet ultrabreda skärmar såsom 21:9-skärmar. Här har jag dock en 16:9, 24-tumsskärm som är rätt kraftigt välvd och jag gillar det skarpt.

Jag var orolig att det skulle förvränga bilden och skapa andra bieffekter som var störande men jag har inte noterat något av den saken. Då har jag suttit en del med bildredigering, skrivit och tittat på film. Skärmen funkar bra för samtliga användningsområden, enligt mig.

Skärmen är dock inriktad mot spel och det är där jag upplever att välvningen gör sig som bäst. Även om det är en liten skärmm och jag kan tycka att det borde vara en obetydlig detaljm så har jag blivit så pass positivt överraskad att jag kommer satsa på välvda skärmar i fortsättningen.

AOC_C24G1_AOC-logo_cup.jpg

Jag vill ge AOC en stor eloge för en sobert designad bildskärm. De har lyckats att skapa en spelinriktad bildskärm utan att spåra ur med märkliga plastiga detaljer och belysning som skall på något sätt tilltala en PC-spelare. Hela gamingsegmentet har en tendens till att spåra ur fullständigt emellanåt.

Avsaknaden av RGB-belysning eller andra spelinriktade ljusfunktioner ser jag som ett plus och inte en nackdel. Dock har jag en känsla av att just avsaknaden av det är på grund av pris och inte så mycket någon annan anledning.