Sponsrat innehåll: Testpilot

wd_logo.PNG

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Western Digital som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

WD Black SN850 NVMe från Western Digital är vad jag skulle vilja kalla generation två av PCI Express 4.0 SSD-enheter. Medan de första PCI Express 4.0-enheterna hade en teoretisk maximal prestanda runt 5 000 MB/s och 4 400 MB/s i läs- respektive skrivprestanda erbjuder WD Black SN850 NVMe imponerande 7 000 MB/s och 5 300 MB/s.

Jag har fått möjligheten att testa denna snabba SSD. Det jag främst är intresserad av är att ta reda på om den högre teoretiska maxhastigheten även betyder en snabbare SSD i mer vanliga situationer.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

swedbearfejs.png

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Björn Endre

  • Användarnamn: @Björn Endre

  • Registrerad: 2004

  • Plats: Huddinge

  • Specialitet: Datorer och hårdvara

En av SweClockers mest välrenommerade medlemmar och en riktig legendar i hårdvaruvärlden. Björn har varit med sedan 1990-talet och är bland annat känd som grundaren till Bjorn3D.com, en internationell sajt om datorer och hårdvara som också bär hans namn.

Inte helt otippat älskar han att undersöka och testa nya teknikprodukter, oavsett om det gäller en spännande tv, en ny datorkomponent eller ett komplett datorsystem. Han har dessutom ett brinnande intresse för nätverk och tillhörande teknik.

När han inte testpilotar på SweClockers jobbar Björn som senior utvecklare på Lexly, coachar sina barn i fotboll och försöker (med varierande framgång) hitta tid till att lira de senaste speltitlarna på konsol och PC.

Läs mer om SweClockers testpiloter

WD Black SN850-serien

Egenskap

WD Black SN850 500 GB

WD Black SN850 1 TB

WD Black SN850 2 TB

Kapacitet
(Åtkomstbart / Rå)

500 GB
512 GB

1 000 GB
1 024 GB

2 000 GB
2 048 GB

Form Factor

M.2 2280

M.2 2280

M.2 2280

Gränssnitt

PCI Express 4.0 x4
NVMe 1.4

PCI Express 4.0 x4
NVMe 1.4

PCI Express 4.0 x4
NVMe 1.4

Kontroller

WD_Black G2 controller

WD_Black G2 controller

WD_Black G2 controller

DRAM

DDR4

DDR4

DDR4

Sequential Read

upp till 7 000 MB/s

upp till 7 000 MB/s

upp till 7 000 MB/s

Sequential Write

Upp till 4 100 MB/s

Upp till 5 300 MB/s

Upp till 5 100 MB/s

Random Read

Upp till 1 000 000 IOPS

Upp till 1 000 000 IOPS

Upp till 1 000 000 IOPS

TBW (Terrabytes Written)

300 TB

600 TB

1 200 TB

Garanti

5 år

5 år

5 år

Övrigt

SMART-rapport
Trim
Secure Erase
Finns även med kylfläns med RGB

SMART-rapport
Trim
Secure Erase
Finns även med kylfläns med RGB

SMART-rapport
Trim
Secure Erase
Finns även med kylfläns med RGB

Pris vid publicering

1 490 kronor

2 390 kronor

5 390 kronor

Lägsta pris:

Enheten finns i tre storlekar, 500 GB, 1 TB och 2 TB. Den minsta enheten har lite lägre skrivhastighet, annars är de relativt lika. Versionen jag fick var utan kylfläns. Den passar bärbara och moderkort som redan kommer med kylfläns. Jag rekommenderar inte att köra utan kylfläns då temperaturen snabbt går upp vid hög belastning. Så vitt jag kan se finns det ingen som har versionen med kylfläns utan endast versionerna utan kylfläns finns på Prisjakt.

Jag försökte få reda på mer om kontrollerkretsen men hittade ingen direkt information vad den stödjer. För den som vill leta är chip-koden 20-82-10034-A1. Minnet består av två stycken 512 GB Sandisk 60914-kretsar. Sist men inte minst finns en DRAM-krets från Micron som agerar cacheminne.

Närmare titt

box.jpg

Western Digital kör vidare med det svarta temat som även SN750 har. Svart kartong och svart PCB. På bilden är det väldigt lite text på det svarta klistermärket men som du kommer se snart är verkligheten inte riktigt så.

ssd.jpg

Det blir inte mer upphetsande än detta. SSD:n är svart och har ett klistermärke med en hel del information på. Du kommer ändå behöva sätta på en kylfläns så utseendet är ganska ointressant.

installed.jpg

Och här sitter allt installerat. Jag körde några tester så här men insåg snabbt att en temperatur på runt 90 grader inte var helt optimalt.

heatsink.jpg

Mitt moderkort har två NVMe-platser, en med kylfläns och en utan. Du kommer strax se varför jag valde att installera disken i platsen utan kylfläns. För att kyla disken köpte jag till en billig NVMe-kylfläns där disken installerades.

Mjukvara

Western Digital har en mjukvara att ladda ner som heter Dashboard. Inte det mest förklarande namn, eller hur?

dash2.PNG
dash1.PNG
dash3.PNG
dash3settings.PNG

Programmet låter dig bland annat se diverse information om SSD-enheten, optimera enheten via spelläge och säkert radera innehållet. Jag tycker det är lite lustigt med den svenska översättningen. "Free" har översatts till "Utan kostnad". Inte i Amazon-nivå men ändå lite kul.

Spelläget har jag ingen aning vad den gör. Jag gjorde lite tester med inställningen på och av men kunde inte direkt se någon skillnad.

Om du köper versionen med kylfläns kan du även styra en liten RGB-LED på den via programmet.

Testsystem, Temperatur

Mitt system är i stort sett likadant som när jag testade Seagate Firecuda 520 tidigare i februari. Det som är uppdaterat är ett nytt grafikkort och att jag har en annan NVMe-SSD för Windows.

Egenskap

Värde

CPU

AMD Ryzen 7 3800X

Moderkort

ASUS TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI) (PCIe 4.0)

Minne

32 GB Corsair Vengeance LPX Black (4x8GB)

Grafik

ASUS RTX3070 Dual

Chassi

Lian Li PC-O11 Dynamic

Testade SSD-enheter

Western Digital WD Black SN850 (7 000/ 5 300 MB/s)
Gigabyte AORUS M.2 NVMe (5 000 /4 400 MB/s)

Innan jag går in på de olika testerna vill jag prata lite om mitt moderkort, ASUS TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI). Det har två stycken platser för NVMe SSD-enheter. En av dessa sitter ytterst på moderkortet och har kylfläns medan det andra sitter bredvid första PCI Express-platsen och saknar kylfläns. Naturligtvis satt jag WD Black SN850 på platsen med kylfläns, dels på grund av att den behöver kylas, men också då min Gigabyte Aorus satt på andra platsen.

Vad jag insåg efter några dagars testande var att jag tyckte jag inte fick ut full fart på modellen jag testade. Av en slump bestämde jag mig att byta plats på de båda (och sätta på en separat kylfläns på WD Black SN850) och då såg jag plötsligt mycket bättre prestanda. Min egen Gigabyte Aorus noterade inte samma skillnaden mellan de två platserna.

Så testade jag
För att få så jämförbara resultat som möjligt klonade jag över min Windows installation från Gigabyte Aorus till WD Black SN850. Det innebar att SSD-enheten var ungefär 30 procent fylld. Testerna kördes sen på respektive enhet när systemet bootades från den.

Temperatur
Utan en kylfläns gick temperaturen upp till hela 90 grader under hård belastning, det vill säga när jag körde tester på SSD-enheten, vilket fick mig att snabbt stänga ned allt. Med en kylfläns låg jag istället runt max 60 grader vid full belastning.

Prestanda – ATTO Disk Benchmark, CrystalDiskmark 7.0

atto_read.PNG
atto_write.PNG

I resultaten ser vi det som jag nämnde tidigare, att när jag lät SN850 sitta i den ena platsen på moderkortet så fick jag lägre prestanda. Främst skrivprestandan stannade runt 3 GB/s istället för strax under 5 GB/s som jag fick i andra platsen. I övrigt ser man att WD Black SN850 drar ifrån i den teoretiska prestandan både vid läsning och skrivning.

Crystaldiskmark 7 skriver icke-komprimerbar data till lagringsenheterna. Det är ett populärt och välanvänt verktyg för att belasta och testa sekventiella läs- och skrivhastigheter med olika filstorlekar och ködjup. Högre hastighet är bättre.

Här får vi ut den maximala teoretiska prestandan och den ligger nära de 7 000 MB/s vid läsningar och 5 300 MB/s vid skrivningar som förväntas.

Att läsa och skriva 4 KB-filer slumpmässigt representerar istället "worst-case" och här är ett jämnare fält mellan SSD-enheterna, även om SN850 får lite bättre resultat.

PCMark 10

Futuremark har uppdaterat PCMark 10 med ett nytt lagringstest. Till skillnad från PC Mark 8 där du fick ut resultat på enskilda testmoment är det inte lika enkelt med PCMark 10 då du måste gräva dig igenom ett stort Excel-ark för att försöka få ut något. PCMark 10 ger istället ett sammansatt poäng, genomsnittlig bandbredd och genomsnittlig accesstid.

Testet jag valt att använda skriver 204 GB på lagringsenheten. Programmet använder så kallade "traces" för att simulera de olika läsningar och skrivningar som görs av olika program. Bland det som inkluderas är uppstart av Windows 10, starta Battlefield V fram till menyn syns och kopiera 339 JPEG-filer. Syftet är självklart att försöka ge en uppfattning hur SSD:n klarar sig i verkliga scenarier.

För att förstå hur PCMark 10 testar lagringen läs gärna deras Whitepaper (PDF). Mer om deras testprogram hittar du på https://benchmarks.ul.com/.

I det stora testet presterar WD Black SN850 väldigt bra. Den har inget problem att dra ifrån Gigabyte Aorus, en SSD som ändå är riktigt snabb. Båda enheter har exakt samma innehåll och är runt 30 procent fyllda vilket är mer realistiskt än att testa en helt tom SSD-enhet.

Jag blev också nyfiken på hur SSD-enheten presterar i några av de enskilda testerna. Jag plockade ut dessa ur det stora Excel-arket som genereras:

  • Windows-uppstart

  • Battlefield V: från start tills att huvudmenyn syns

  • Call of Duty Black Ops 4: från start till huvudmenyn syns

  • Kopiera 4 st ISO-filer, totalt 20 GB, till och från disken

  • Kopiera 339 st JPEG-filer, totalt 2.37 GB, till och från disken

Även i dessa tester är det tydligt att WD Black SN850 presterar mycket bra även i mer realistiska situationer.

Sammanfattning

Redan de första PCI Express 4.0 NVMe-enheterna kom med imponerande prestanda. Det är därför svårt att inte bli imponerad när Western Digital kommer ut med den SSD som är ännu snabbare och det till samma pris.

Teoretisk maximal prestanda är visserligen kanske kul att använda när man vill skryta om sin nya SSD, men som tur var presterar WD Black SN850 även i övrigt väldigt bra.

I skrivande stund har inte någon av de större webbutikerna fått in modellen men de priser som ligger uppe är jämförbara med vad andra PCI Express 4.0-enheter kostar, runt 2 500 kronor för 1 TB. Det ser inte ut som du kommer behöva betala något premium för den snabbare prestandan. Självklart är det billigare att köpa en PCI Express 3.0-ansluten SSD och ska jag vara ärlig är redan de väldigt snabba, men jag tycker inte att runt 2 500 kronor för 1 TB av supersnabb lagring är speciellt dyrt.

Något som jag gärna hade testat nästa vecka när Playstation 5 släpps är om denna skulle kunna användas för att bygga ut lagringen i den. Nu ser det dock ut som att Sony ännu inte certifierat några SSD-enheter eller ens har stödet påslaget vid lansering. Hastighetsmässigt borde denna klara av det så länge du sätter på en liten kylfläns.

Det är inte svårt att rekommendera WD Black SN850. Jag kan faktiskt inte tänka mig något direkt jag inte gillar med SSD-enheten.

Fördelar

  • Topprestanda

  • Fem års garanti

Nackdelar

  • Inga nämnvärda

Värt att tänka på

  • Kylfläns behövs då den annars snabbt kommer upp i höga temperaturer

  • Version med kylfläns finns beskriven hos Western Digital men verkar inte finnas i Sverige än