Minne: Corsair Vengeance LPX 8 GB

Tillsammans med Intels Skylake-arkitektur tillkommer stöd för den snabbare minnesstandarden DDR4. Processorernas minneskontroller har visserligen även stöd för DDR3, men då detta kräver ytterst specifika moderkort med sådana minnesplatser ihop med att priserna på DDR4-minnen har sjunkit drastiskt den senaste tiden, väljer vi att rikta in oss på den sistnämda minnestypen.

vengeancelpx.jpg

Till SweClockers vinterdator väljer vi Corsairs Vengeance LPX, vilket mer eller mindre är en direkt motsvarighet till DDR3-paketet i föregående års sommardator. Det rör sig här om dubbla 4 GB-moduler för totalt 8 GB primärminne som kan köras i 2 666 MHz i dubbla kanaler. Modulerna är av "lågprofilstyp", vilket i praktiken innebär att de inte har något skrymmande kylfläns som sticker upp på ovansidan som i värsta fall kan blockera större processorkylare.

Exempel på alternativa val

Urvalet av DDR4-minnen var för bara något år sedan ganska begränsat, men på senare tid har marknaden fullkomligt exploderat. I samma prestandaklass och kapacitet som det valda Corsair-paketet finns exempelvis Kingston HyperX Fury, Crucial Ballistix Tactical och G.Skill Ripjaws V.

Ovanpå detta finns det en myriad av minnespaket i andra prestandaklasser, där frekvensspannet sträcker sig från 2 133 MHz till en bra bit över 3 200 MHz, där de riktigt högt klockade modulerna kommer med tillhörande saftig prislapp. Många av paketen finns även i högre kapacitet, vilket kan vara ett alternativ för den som vet med sig att riktigt minnesslukande program står på menyn.