Att det råder brist på kretsar är inga nyheter och att det leder till brist på elektronik i stort har många orsaker. En bristvara av rang är grafikkort och här pekas ofta finger mot TSMC och Samsung, som tillverkar grafikkretsar åt AMD respektive Nvidia. Mindre uppmärksammat är att det vid sidan om detta varit svårt att få tag på allehanda passiva komponenter och DRAM.

Trendforce-GDDR6.jpg

Nu rapporterar analysföretaget Trendforce att den rådande bristen på DRAM-kretsar för grafikkort är fortsatt stor och att priserna spås stiga med 8–13 procent under året. Det här innefattar såväl gamla men ännu använda GDDR5, som mer moderna GDDR6 och den Nvidia-exklusiva minnestypen GDDR6X som tillverkas av Micron.

Enligt Trendforce är det fyra faktorer som ligger bakom den väntade prisstegringen. Den första och mest uppenbara är att det råder fortsatt hög efterfrågan på grafikkort överlag. Den andra är att leverantörer prioriterar Nvidia, som med en marknadsandel på runt 80 procent inom grafikkort är minnestillverkarnas viktigaste storkund.

Utöver Nvidia prioriteras också Sony och Microsoft, vars senaste spelkonsoler Playstation 5 respektive Xbox Series S/X använder GDDR6-minne. Spelkonsolerna använder GDDR6-kretsar med en kapacitet om 16 Gb (2 GB) medan grafikkort använder 8 Gb-varianter (1 GB) och dessa är inte utbytbara i respektive produktkategori. Det innebär att när minnesaktörerna allokerar tillverkningskapacitet till spelkonsolerna blir grafikkorten lidande.

Den fjärde och sista faktorn är att det därtill är hög efterfrågan på DRAM till persondatorer (PC) och servrar, vilka är marknader med högre marginaler som minnestillverkarna prioriterar. Här används istället minnen av DDR-typ, framförallt av standarden DDR4, och dessa tillverkas på samma produktionslinjer som GDDR-minnen.

De tuffa prioriteringarna gör att små och medelstora kunder drabbats värst och att dessa kunder endast fått 30 procent av de volymer som efterfrågats. Det här pekar Trendforce på i sin analys där det också framgår att marknadspriserna på DRAM som allra värst har legat hela 200 procent över listade kontraktspriser. I maj hade priserna sjunkit till 100 procent över kontraktspriserna, något som tillskrivs att efterfrågan på att bryta kryptovalutor med grafikkort är på väg ned.

Läs mer om bristen och priser på grafikkort: