Till hösten rullar AMD ut Ryzen 7000-serien "Raphael" med tillhörande AM5-plattform, som då gör Intel sällskap med PCI Express 5.0-stöd. I dagsläget är det dock skralt med konsumentprodukter som kan dra nytta av det snabbare gränssnittet, och är oklart om nästa generations grafikkort bestyckas med PCI Express 5.0. Det lär dock inte påverka prestandan nämnvärt, men desto större vinster finns i snabbare lagringsenheter, som i teorin kan nå 16 GB/s.

► Läs alla artiklar från #computex-2022

I början av Computex 2022 visade Zadak och Apacer varsin PCI Express 5.0-kompatibel SSD-enhet med utlovade läs- och skrivhastigheter om 13 000 respektive 12 000 MB/s. Enheterna ser ut att nyttja en referensplattform från Phison, vilket är ett vanlig förfarande innan andra tillverkare utvecklat egna kontrollerkretsar. Fler produkter med samma grund är därför att vänta och nu visar Phison hur väl den presterar.

Phsion 1.jpg
Phison 2.jpg

Kontrollern heter PS5026-E26 och när Phison parar den med 3D TLC NAND-minneskretsar från Micron uppnås maximala läs- och skrivhastigheter om 12 457 respektive 10 022 MB/s i Crystal Diskmark. Detta innebär att de tidiga PCI Express 5.0-enheterna inte slår i den övre teoretiska gränsen för gränssnittet, men det rör sig fortfarande om ett ordentligt steg upp från PCI Express 4.0-taket om 8 GB/s.

Vidare specificerar Phison att kontrollern har dubbla processorer och tillverkas på TSMC:s 12-nanometersteknik. Den uppges vara kapabel att nå upp till 13 500 respektive 12 000 MB/s vid läsningar och skrivningar, med slumpmässiga läs- och skrivoperationer om 1,5 samt 2 miljoner varje sekund (IOPS). Bolaget skriver därtill att DDR4-cacheminne kan användas, samt att kontrollern passar SSD-enheter i det vanligt förekommande M.2 2280-formatet.

Det senare kan vara värt att hålla ett öga på när det gäller PCI Express 5.0-lagring, eftersom en aningen bredare standard kan komma att bli vanligare. Techpowerup rapporterade tidigare i veckan att Gigabyte listar stöd för M.2-enheter som är 25 millimeter breda, istället för gamla vanliga 22 millimeter. I sammanhang där det är trångt om utrymme eller när en extra kylare ska användas, kan den extra bredden vara problematisk.