Microsoft har i många år samlat in så mycket information som möjligt om användare. Windows 10 och 11 är fullproppade av så kallad telemetri, funktioner som skickar uppgifter om hur systemet används till Microsoft. För de som inte vill att företaget ska veta så mycket om hur de använder datorn finns olika metoder att ta till, bland annat programmet Donotspy11 som stänger av så många som möjligt av telemetrifunktionerna.

Utvecklarna av Donotspy11 har nu släppt version 1.2.0.0, där en rad nya funktioner blockeras, rapporterar Tom's Hardware. Främst av dessa är Windows Copilot, den AI-assistent som Microsoft nyligen lade till och som använder Bings chattbot med djup integration i operativsystemet.

Programmet har även börjat blockera sökförslag och möjligheten för funktionen som indexerar allt innehåll på hårddisken för sök att komma åt webbhistorik. Listan över nyheter har många ändringar i Edge och andra delar av systemet. Bland annat går det att blockera automatisk stavningskontroll och textförslag.

Utöver allmän blockering av spårning ger Donotspy11 användaren individuella inställningar för vilka funktioner installerade program har behörighet till, ungefär som integritetsinställningarna på Android och IOS. Trots namnet fungerar Donotspy11 på både Windows 10 och 11.