Gamemaker är ett av de enklaste verktygen för att komma igång med speldesign. Motorn erbjuder kanske inte den häftigaste grafiken, men flera populära indietitlar har genom åren utvecklats med Gamemaker – bland annat Undertale, Hyper Light Drifter och Spelunky.

Fram tills nu har Gamemaker sålts till utvecklare som en prenumeration i tre nivåer, där även de som bara vill testa att göra spel och kanske släppa dem för släkt och vänner var tvungna att betala. Nu blir det ändring på det, då företaget bakom verktyget har lanserat en ny prissättning och licensmodell. Upprinnelsen till ändringarna är enligt företaget konkurrenten Unitys katastrofala lansering av en ny affärsmodell som fick många utvecklare att överge den tidigare populära spelmotorn.

Gamemaker har fortfarande tre nivåer, men bara en är en prenumeration. Amatörer kan nu skaffa Gamemaker helt gratis och publicera sina spel på dator, mobil och webb utan att betala ett öre. För de som vill kunna sälja sina skapelser finns två alternativ: en licens med ett engångspris på motsvarande 1 050 kronor som tillåter försäljning på dator, mobil och webb, och Enterprise-prenumerationen som utöver det även tillåter försäljning på konsoler. Den kostar drygt 8 000 kronor om året.

Utvecklare som har betalat för en prenumeration får rabatt på den nya Professional-licensen värt lika mycket som de sammanlagt har betalat, så någon som har haft den gamla Indie-prenumerationen i ett år får den gratis. De som har betalat för en prenumeration via Steam kan skicka in sin köphistorik därifrån för att få samma rabatt.