Valves handhållna speldator Steam Deck har en unik systemkrets kallad Van Gogh, utvecklad av AMD specifikt för Steam Deck. Ingen liknande krets säljs till andra tillverkare, så Van Gogh har varit något av ett mysterium. Det ändrar Youtube-kanalen High Yield nu på i en djupdykning i kretsen framtagen i samarbete med fotografen Fritzchens Fritz.

I en video publicerad på Youtube skrapar de av det skyddande höljet på kretsen för att komma åt den etsade ytan. Med hjälp av makrofotografier analyserar de kretsens komponenter och avslöjar nya detaljer om vad Valve och AMD har gjort i Van Gogh.

Z8UzYQWhDsaDG26m6cMaXg-1200-80.jpg

Komponenterna på Steam Decks systemkrets Van Gogh.

Det kanske mest intressanta i videon är att High Yield inte har lyckats förklara vad en relativt stor del av kretsen är till för, vilket syns på bilden här intill. Området med siffror tror High Yield är den specialdesignade datorseendekrets som används i AR/VR-headsetet Magic Leap 2, och kanalen drar slutsatsen att Steam Deck och Magic Leap 2 i själva verket har samma systemkrets. Det öppnar för möjligheten att undersöka om AMD fysiskt har stängt av de funktioner i kretsen som inte används av Steam Deck, eller om moddare på något sätt kan komma åt och utnyttja dem.

Steam Deck OLED har en ny systemkrets som Valve har gett det interna kodnamnet Sephiroth (Van Gogh hade kodnamnet Aerith). Den tillverkas med TSMC:s 6-nanometerprocess istället för 7-nanometerprocessen som Van Gogh, men High Yields undersökning visar att AMD måste ha gjort något mer än att bara krympa den gamla kretsen. Processen ger i sig 18 procent högre transistortäthet, men Sephiroth har 20 procent mindre yta, vilket antyder att AMD har tagit bort något.

Se Fritzchens Fritz foton på Van Gogh-kretsen här.